Peste 140 de afaceri, inițiate în cadrul programului PARE 1+1

  • 08 Februarie 2013 13:44
Peste 140 de afaceri, inițiate în cadrul programului PARE 1+1

Beneficiarii Programului PARE 1+1, în cadrul căruia statul oferă un leu pentru fiecare leu investit în afaceri din banii cetățenilor modoveni care lucrează în străinătate, s-au întrunit, vineri, 8 februarie, în cadrul unei ședințe de totalizare.

Până acum, în cadrul acestui program au fost inițiate peste 140 de afaceri în cele mai diverse domenii, de la agricultură și industria textilă, până la servicii medicale și olărit. În total, au fost investite peste 76 de milioane de lei în economia Republicii Moldova. 

Aliona Moraru din satul Bardar, din raionul Ialoveni, administează împreună cu familia sa o întreprindere de producere a nutrețurilor combinate după o tehnologie unică în Republica Moldova, pe care au însușit-o aflându-se la muncă în Italia. În cadrul programului, PARE 1+1, ea  a obținut un grant de 200 de mii de lei pentru achiziția unui utilaj performant, iar invetsiția totală s-a ridicat la 60 de mii de euro.

O altă antreprenoare, Valentina Ceban-Mihailov, a investit banii câștigați de rudele sale aflate la muncă în străinătate într-un atelier de producere a articolelor din lână. Ea spune că, deși a beneficiat de instruire în cadrul Programului, a întâmpinat destule bariere birocratice în calea dezvoltării afacerii sale.

După ce a muncit o perioadă în afara țării, Vasile Goncear de la Călărași, și-a deschis un atelier de olărit și spune că intenționează să promoveze această tradiție populară.

Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a subliniat că după implementarea Programului pilot PARE 1+1, autoritățile au reușit să afle despre mai multe probleme ale antreprenorilor.

PARE 1+1 a fost lansat acum 2 ani, ca program pilot și a fost prelungit până în 2015. Migranții sau rudele acestora pot beneficia de granturi nerambursabile de până la 200 de mii de lei, bani acordați de Uniunea Europeană pentru inițierea afacerilor în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău