Peste 13 miliarde de dolari au fost "spălați" prin bănci din Estonia

  • 25 Mai 2018 15:25
Peste 13 miliarde de dolari au fost

Peste 13 miliarde de dolari (11 miliarde de euro) au fost "spălați" prin bănci din Estonia între 2012 și 2016, a anunțat vineri poliția din republica baltică în raportul său anual, transmite Reuters.

Anunțul survine într-un context în care în martie Banca Centrală Europeană a revocat licența unui mic grup bancar estonian, Versobank AS, deoarece nu a reușit să remedieze breșele descoperite în domenii cum sunt spălarea banilor și combaterea terorismului, iar în statul vecin Letonia, a treia mare bancă, ABLV, a fost închisă mai devreme în acest an în urma unui raport al Trezoreriei SUA referitor la "spălare de bani instituționalizată", inclusiv tranzacții având legătură cu Coreea de Nord.

Unitatea pentru informații financiare a poliției din Estonia a precizat că, pe lângă peste 6 miliarde de dolari "spălați" în bănci din țară prin mecanisme descoperite de garda financiară, alți 7,3 miliarde de euro, nedescoperiți până acum, au fost spălați prin vânzarea de acțiuni și obligațiuni rusești prin deschiderea de conturi de către cetățeni străini la bănci estoniene, încasările fiind transferate "către zeci de jurisdicții și mii de companii în schimbul a diverse bunuri și servicii".

Acest lucru s-a întâmplat în 2012, an în care produsul intern brut al Estoniei s-a ridicat la doar 17,9 miliarde de euro, notează Reuters.

Poliția republicii baltice a avertizat totodată că sunt de așteptat noi tentative de spălare de fonduri, în perspectiva închiderii așteptate a unor bănci din Rusia.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău