Coreea de Sud și-ar putea continua proiectele cu Coreea de Nord, în pofida sancțiunilor (Moon)

  • 14 Ianuarie 2020 10:20
Coreea de Sud și-ar putea continua proiectele cu Coreea de Nord, în pofida sancțiunilor (Moon)

Președintele sud-coreean Moon Jae-in a considerat că este prea devreme pentru pesimism în legătură cu dialogul de denuclearizare blocat între Statele Unite și Coreea de Nord și că cooperarea intercoreeană ar putea contribui la relaxarea mijloacelor de ridicare a sancțiunilor, relatează marți Reuters, preluat de Agerpres.

În pofida retoricii ostile a Phenianului, Coreea de Nord nu a închis ușa pentru alte discuții, a declarat Moon marți reporterilor la o conferință de presă anuală de Anul Nou.

"Coreea de Nord a precizat că ușa dialogului nu este închisă spunând că ei se vor întoarce la discuții doar atunci când cererile le sunt acceptate", a declarat el.

Coreea de Sud a devenit din ce în ce mai marginalizată în timp ce discuțiile dintre Washington și Phenian s-au oprit și sancțiunile impuse asupra programelor de arme ale Coreii de Nord au repercusiuni asupra încercărilor lui Moon de a reporni eforturile economice și de cooperare intercoreene.

Întrebat de Reuters dacă Coreea de Sud va căuta să redeschidă schimburile cu Nordul independent de Statele Unite, Moon a spus că este necesară explorarea unei "idei noi" de a putea ieși din impas.

"Dacă extindem cât mai mult cooperarea intercoreeană, aceasta va putea nu numai să accelereze dialogul Coreea de Nord-SUA, dar de asemenea obținerea de sprijin internațional pentru ridicarea lor parțială sau scutiri de sancțiuni", a declarat el.

Moon a mai spus că există pași pe care cele două Corei i-ar putea face și care nu sunt blocați de restricții.

"În primul rând, putem coopera în zonele de frontieră și relua turismul individual", a precizat el. "Acest lucru poate fi efectuat în ciuda sancțiunilor internaționale în curs".

Cele două Corei ar putea organiza de asemenea o echipă comună pentru Jocurile Olimpice de vară din acest an la Tokyo și încerca să găzduiască în comun olimpiada din 2032, a adăugat Moon.

În discursul său de Anul Nou din 7 ianuarie, Moon a declarat că există o "nevoie disperată" de a găsi modalități de îmbunătățire a legăturilor cu Coreea de Nord.

Însă Coreea de Nord a petrecut o mare parte din ultimul an criticând Seulul ca fiind îndatorat Statelor Unite, anunțându-și de asemenea intenția de a demola complexul turistic ce a fost cândva un exemplu rar de cooperare între cele două Corei.

La rândul său, Robert O'Brien, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, a anunțat că Statele Unite au contactat Coreea de Nord în încercarea de a relua discuțiile, potrivit unui interviu publicat duminică de Axios. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău