Peste 1.200 de familii și-au procurat electrocasnice eficiente energetic prin intermediul programului de vouchere finanțat de Guvern

  • 16 Octombrie 17:37
Peste 1.200 de familii și-au procurat electrocasnice eficiente energetic prin intermediul programului de vouchere finanțat de Guvern

Peste 1.200 de familii au ales să-și înlocuiască aparatele electrice vechi cu unele noi, performante și eficiente energetic prin Programul de vouchere pentru electrocasnice finanțat de Guvern prin intermediul Centrului Național pentru Energie Durabilă. Datele au fost prezentate astăzi, 16 octombrie, de purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, transmite MOLDPRES.

Astfel, cetățenii care s-au înregistrat anul trecut pe platforma compensații.gov.md și au avut categoria de vulnerabilitate energetică extremă pot beneficia de un voucher în valoare de până la 7.000 de lei, dar nu mai mult de 70 la sută din valoarea electrocasnicului. Banii pot fi utilizați pentru procurarea electrocasnicelor mari, cum ar fi frigidere sau mașini de spălat. Pentru a beneficia de tehnica nouă, cetățenii vor trebui să ofere în schimb electrocasnicele vechi din aceeași categorie, care urmează a fi reciclate.

Programul încurajează beneficiarii să predea la reciclare echipamente vechi, asigurându-se că materialele recuperabile sunt reutilizate, iar deșeurile electronice sunt gestionate corespunzător. Fiecare beneficiar primește un voucher ce poate acoperi până la 70% din valoarea echipamentului nou, în funcție de specificațiile produsului ales. Această oportunitate permite gospodăriilor să investească în produse moderne, cu clasă energetică superioară, minimizând consumul de energie”, a explicat Daniel Vodă. 

Pentru a verifica disponibilitatea voucherelor, cetățenii pot accesa paginile https://verificarevoucher.cned.gov.md/ro/voucher-status sau compensatii.gov.md. Informații suplimentare privind Programul de vouchere pot fi obținute la numărul de telefon 080055005. 

Programul de vouchere pentru electrocasnice a fost lansat pe 30 septembrie. Acesta este implementat de CNED, cu susținerea Ministerului Energiei și cu finanțare din bugetul de stat. Pe termen lung, Programul va contribui la sporirea securității economice, eficientizarea consumului de energie și diminuarea sărăciei energetice, prin micșorarea cheltuielilor pentru facturi ale populației.

Anul trecut, în Republica Moldova a fost implementat Programul pilot „Rabla pentru electrocasnice”, prin intermediul căruia mai mulți cetățeni au beneficiat de vouchere pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi. Acesta a avut un buget de 5,8 milioane de euro și a fost dezvoltat cu suportul financiar al Uniunii Europene, fiind implementat de PNUD Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:63 %
Vint:5,14 m/s
Thu
9
Fri
7
Sat
7
Sun
8
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău