Peste 1.000 de persoane s-au adresat anul trecut Avocatul Poporului

  • 20 Iunie 2022 08:00
Peste 1.000 de persoane s-au adresat anul trecut Avocatul Poporului

Raportul privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în 2021 atestă că, în anul 2021, au fost recepționate 1081 de cereri. Autorii fac referire la încălcarea drepturilor omului, în special dreptul la un proces echitabil, dreptul la viață, integritate fizică și psihică, dreptul la ocrotirea sănătății, dreptul la libertatea individuală sau dreptul la asistență și protecție socială.

Potrivit Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a menționat că, pe parcursul anului trecut, numărul de cereri parvenite a constituit 150. Acestea vizează violența asupra copiilor, responsabilitățile și obligațiile părinților biologici, drepturile copiilor bănuiți, acuzați sau găsiți vinovați de încălcarea legii penale etc. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a precizat că numărul cererilor este în scădere, scrie Bizlaw.md.

Prezentarea raportului, runda de întrebări și răspunsuri pe marginea acestuia s-au încheiat cu adoptarea hotărârii Parlamentului, pentru care au votat 79 de deputați.

Avocatul Poporului asigură respectarea drepturilor și libertăților omului de către autoritățile publice, organizații și întreprinderi, de către organizațiile necomerciale și de către persoanele cu funcții de răspundere de toate nivelurile. Conform procedurii legislative, Parlamentul numește doi Avocați ai Poporului autonomi unul față de celălalt, iar unul dintre ei este specializat în probleme de protecție a drepturilor și libertăților copilului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:5,14 m/s
Thu
2
Fri
1
Sat
0
Sun
-4
Mon
-5
Arhivă Radio Chișinău