Peste 1.000 de încălcări și abateri de la prevederile legislației muncii, constatate în prima lună a anului

  • 16 Februarie 2023 11:10
Peste 1.000 de încălcări și abateri de la prevederile legislației muncii, constatate în prima lună a anului

Peste 1 000 de încălcări și abateri de la prevederile actelor legislative și normative din domeniul muncii au fost constatate în prima lună a anului, potrivit Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM).

Abaterile au fost indentificate în urma a 209 controale de stat în domeniul muncii, securității și sănătății în muncă. Controlului au fost supuse 105 unități cu un număr de 4.499 salariați, inclusive agenți economici, autorități publice și angajatori persoane fizice, scrie Bizlaw.md.

Din totalul de 1093 de abateri, 613 sunt din domeniul raporturilor de muncă și 480 – în domeniul securității și sănătății în muncă.

Potrivit ISM, ca și în anii precedenți, angajatorii cel mai frecvent comit încălcări ale normelor legale referitoare la stabilirea salariului, nerespectarea termenilor de plată a acestuia, admiterea lacunelor la încheierea contractelor individuale de muncă cu salariații, organizarea regimului de muncă și odihnă, la desfășurarea activității de protecție și prevenire la nivel de unitate.

Urmare a activității de inspecție a fost constatat, că 13 unități au admis restanțe și neachitarea altor plăți salariale în sumă de 345,3 mi lei față de 56 angajați.

Tot în luna ianuarie, conform Codului administrativ al Republicii Moldova, inspectorii de muncă au examinat 78 sesizări de la persoane juridice, inclusiv 3 referitoare la verificarea agențiilor private de plasare în câmpul muncii în vederea respectării condițiilor de licențiere. De asemenea, au fost soluționate 134 cereri parvenite de la persoane fizice. Din numărul total de cereri examinate, potrivit ISM, 63% - constituie probleme de salarizare; 14% - încălcări la stabilirea regimului de muncă; 10% - abateri de la prevederile legale privind încheierea contractelor individuale de muncă; 7% - semnalizări privind neacordarea concediului de odihnă plătit; 4% - concediere/reducere a personalului; 2% - constituie semnalizări privind munca nedeclarată, comiterea abaterilor la aplicarea de către angajator a sancțiunilor față de salariați și admiterea angajaților la locul de muncă fără înstruirea în domeniul securității și sănătății de muncă. Urmare a examinării au fost repuse în drepturi 67 persoane.

De asemenea, pe parcursul lunii ianuarie, la Inspectoratul de Stat al Muncii au fost comunicate 49 evenimente de accidentare a lucrătorilor în câmpul muncii, în urma cărora au avut de suferit 51 lucrători, din care 8 mortal. Față de aceiași perioadă a anului precedent, numărul cazurilor de accidentare comunicate a crescut cu 19 la sută.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău