Peste 1.000 de fete otrăvite, după patru luni nimeni nu știe ce se întâmplă în școlile din Iran. Prima reacție a ayatollahului Khamenei

  • 06 Martie 2023 14:53
Peste 1.000 de fete otrăvite, după patru luni nimeni nu știe ce se întâmplă în școlile din Iran. Prima reacție a ayatollahului Khamenei

Liderul suprem al Iranului vorbește despre otrăvirea elevelor iraniene din ultimele luni ca fiind o crimă „de neiertat”, după ce autoritățile au recunoscut că au fost semnalate astfel de cazuri în peste 50 de școli. Ayatollahul Ali Khamenei a cerut ca autoritățile să urmărească serios această problemă, scrie digi24.ro.

„Autoritățile ar trebui să urmărească serios problema otrăvirii studenților. Aceasta este o crimă de neiertat... autorii acestei crime ar trebui să fie aspru pedepsiți”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei, citat de The Guardian. Peste 1.000 de eleve din diferite zone ale Iranului au fost otrăvite cu gaz începând din noiembrie, potrivit presei de stat și oficialilor. Unii politicieni au sugerat că de vină ar fi grupuri religioase care se opun educației fetelor.

Atacurile au început în noiembrie în orașul sfânt musulman șiit Qom din centrul Iranului și s-au extins în cel puțin 25 din cele 31 de provincii ale Iranului, determinând unii părinți să renunțe la a-și mai trimite copiii la școală și să protesteze. Încă nu este clar cine este responsabil pentru otrăvirile care i-au speriat pe părinți și mai mult după ce Iranul a fost zguduit de moartea tinerei Masha Amini, care a dus la declanșarea unor proteste fără precedent. Înțelegerea fenomenului rămâne o provocare, în condițiile în care aproape 100 de jurnaliști au fost reținuți într-o represiune împotriva protestatarilor. Cel puțin 530 de persoane au fost ucise în timpul manifestațiilor și alte 19.700 au fost reținute, potrivit activiștilor de dreapta.

Pe rețelele sociale au fost distribuite numeroase filmări cu părinți și fete în camerele de urgență ale spitalelor. Copiii afectați s-au plâns de dureri de cap, palpitații cardiace, letargie sau inposobilitatea de a se mișca. Unii au descris un miros ca de mandarine, clor sau produse de curățenie. Educația fetelor nu a fost niciodată contestată în cei peste 40 de ani de la Revoluția Islamică din 1979. De altfel, Iranul le-a cerut talibanilor din Afganistanul vecin să permită fetelor și femeilor să se întoarcă la școală și universități.

Sâmbătă, ministrul de interne, Ahmad Vahidi, a declarat că anchetatorii au găsit „probe”, dar nu au dat detalii, potrivit agenției de știri iraniană IRNA. El a făcut apel la calm în rândul populației, acuzând că „terorismul media al inamicului” a indus și mai multă panică în legătură cu presupusele otrăviri. Abia când aceste cazuri de otrăvire au ajuns în atenția presei internaționale, președintele Ebrahim Raisi, a anunțat miercuri o anchetă cu privire la incidente. Duminică, Raisi a declarat, în urma unui raport citit de ministrul de informații, Esmaeil Khatib, că trebuie descoperită și analiză cauza acestor otrăviri. El a descris presupusele atacuri ca fiind o „crimă împotriva umanității pentru crearea de anxietate în rândul elevilor și părinților”. Ministrul de Interne a spus că în cel puțin 52 de școli au fost raportate otrăviri suspectate. Rapoartele din presa iraniană au indicat că numărul de școli ar fi peste 60. Cel puțin o școală de băieți a fost afectată, potrivit rapoartelor.

Nu au fost raportate cazuri de decese

În 2014, în Iran, a avut loc un val de atacuri cu acid în orașul Isfahan, despre care se credea că ar fi o reacție la felul în care se îmbrăcau femeile. Speculațiile din media de stat s-au concentrat asupra posibilității ca în spatele otrăvirilor să se afle grupuri de persoane aflate în exil sau puteri străine. Acest lucru a fost susținut în mod repetat și în timpul recentelor proteste, fără dovezi însă. În ultimele zile, ministrul de externe al Germaniei, un oficial de la Casa Albă și alți politicieni au cerut Iranului să facă mai mult pentru a proteja elevele, o preocupare pe care Ministerul de Externe al Iranului a considerat-o neîntemeiată. Cu toate acestea, Comisia SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională a remarcat că Iranul „a continuat să tolereze atacurile împotriva femeilor și fetelor de luni de zile” pe fondul protestelor recente.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău