Peste 100 hectare de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări în ultimele trei zile

  • 07 Mai 13:30
Peste 100 hectare de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări în ultimele trei zile

Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale IGSU, în perioada 04-06 mai 2024, au fost înregistrate 45 intervenții la lichidarea focarelor de vegetație uscată, care au afectat circa 100 hectare de teren. În dimineața zilei de 6 mai, focul a nimicit 20 hectare de stuf în localitatea Dănceni, iar 15 hectare de iarba uscată au ars în raionul Ialoveni, localitatea Mileștii Noi. Mai mult, în raionul Ungheni, satul Chirileni flăcările au distrus 15 hectare de vegetație, informează IGSU.

Totodată, conform informațiilor prezentate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului și angajații Inspectoratului Național de Securitate Publică în perioada menționată au fost întocmite 77 procese verbale de contravenție a persoanelor care au întreprins acțiunile ce au provocat arderea vegetației, dintre care: 53 procese-verbale în suma de 263 950 lei și 24 procese-verbale cu aplicarea a 960 ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

În vederea prevenirii izbucnirii focarelor de ardere a vegetației uscate IGSU continuă informarea și avertizarea cetățenilor în toată țara. De la începutul anului 2024 specialiștii Inspectoratului au informat 87 891 persoane privind măsurile, care trebuie să fie respectate pentru evitarea riscului producerii și răspândirii incendiilor de vegetație pe arii extinse. Activitățile de prevenire au avut loc în 1448 localități din Republica Moldova cu scopul minimalizării riscului producerii incendiilor de iarbă uscată.

Specialiștii Inspectoratului avertizează că incendiile de vegetație, prezintă un pericol eminent pentru sectorul locativ, mediul înconjurător, viața și sănătatea oamenilor.

Salvatorii avertizează că în condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, orice scânteie poate favoriza izbucnirea incendiilor de vegetație de proporții. Oamenii sunt rugați să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul, dar și să evite utilizarea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor. Oamenii sunt îndemnați să nu arunce mucuri de țigări, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole. Copiii trebuie să fie monitorizați strict de maturi pentru a nu le permite jocul cu focul și alte surse de aprindere.

Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale IGSU, de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1240 de intervenții a pompierilor la lichidarea focarelor de ardere a vegetației uscate, în urma cărora au fost afectate peste 2500 hectare de terenuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:3,6 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău