Peste 100 de școli din țară au implicat cetățenii în elaborarea bugetelor instituțiilor

  • 22 Noiembrie 2018 16:55
Peste 100 de școli din țară au implicat cetățenii în elaborarea bugetelor instituțiilor

Peste 100 de instituții de învățământ din țară au devenit beneficiare ale proiectului „Școala Mea” și au creat oportunități pentru ca elevii și părinții să contribuie la îmbunătățirea proceselor din școli.

Astfel, în cei cinci ani de implementare, proiectul a reușit să implice aproximativ 50 de mii de persoane în discuții privind bugetele școlilor, informează MOLDPRES.

Adrian Lupușor, director executiv al centrului analitic independent „Expert-Grup”, a menționat astăzi în cadrul unei conferințe că inițiativa „Școala Mea” a reușit promovarea unei culturi de dialog dintre toți actorii în educație și a permis crearea unui mediu în care inițiativele de responsabilitate socială să prospere și să se dezvolte. „De la an la an, în școlile beneficiare a existat o deschidere tot mai mare pentru exercițiul de consultare a bugetelor. Prezența primarilor, președinților și vicepreședinților de raion la audierile publice ale bugetelor, dar și implicarea lor în soluționarea problemelor școlilor sunt indicatori evidenți ai unei schimbări de comportament”, a precizat Lupușor.

Anna Akhalkatsi, manager de țară al Grupului Băncii Mondiale în Republica Moldova, a specificat că participarea cetățenilor la luarea deciziilor este primordială. Potrivit ei, aceasta contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor și asigură durabilitatea acestora. 

Elena Belei, Secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a subliniat importanța implicării comunităților în viața școlii și a menționat că proiectul „Școala Mea” este unul benefic și necesar nu doar pentru autorități și instituțiile de învățământ, dar și pentru comunitate. „Se știe că elevul care astăzi este informat despre activitatea școlii, mâine va fi un cetățean activ al societății. Prin urmare, noi susținem continuarea implementării acestui proiect, având certitudinea că astfel vom avea o educație de calitate”, a spus Belei.         

Expert-Grup implementează proiectul „Școala Mea - responsabilizare socială pentru reforma educației din Republica Moldova”, începând cu anul 2014, cu suportul financiar oferit de Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială al Băncii Mondiale și suportul informațional al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău