Peste 100 de proiecte locale sunt cofinanțate de Guvernul Elveției, autorități și migranți

  • 11 Ianuarie 2017 14:30
Peste 100 de proiecte locale sunt cofinanțate de Guvernul Elveției, autorități și migranți

Primari din 23 de localități vor semna acorduri de grant a câte 20 de mii de dolari – sume oferite de Guvernul Elveției prin intermediul PNUD – pentru a realiza proiecte de infrastructură locală.

La realizarea acestor inițiative vor contribui și băștinașii din diasporă, care vor finanța împreună cu autoritățile locale aceste proiecte. Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, coordonatoarea proiectului Migrație și Dezvoltare Locală al PNUD Moldova, Olesea Cazacu, a menționat că timp de un an în Republica Moldova au fost lansate peste o sută de asemenea proiecte mici, transmite IPN.

Sunt proiecte de susținere a unor bătrâni cu pachete alimentare, de susținere a elevilor cu burse. Dar nu numai atât. Sunt servicii de deszăpezire, de evacuare a gunoiului, de construire a unor apeducte etc. „Deci, sunt niște proiecte în care beneficiarul este întreaga comunitate, nu neapărat doar anumite pături vulnerabile. Astfel, aceste proiecte lansate în fiecare dintre localitățile cu care cooperăm, vor fi cofinanțate de migranți. Deja, în cazul unor proiecte au fost adunate peste jumătate din contribuțiile necesare, altele sunt la început, asta pentru că proiectele au fost lansate abia la începutul lunii decembrie”, a spus Olesea Cazacu.

O condiție de bază a finanțării proiectelor este transparența și monitorizarea procesului de utilizare a banilor. Există niște rigori foarte stricte de utilizare a banilor. Dar, pe lângă aceasta, asociația de băștinași va delega membri care vor participa la cele mai importante etape, cum ar fi etapa de achiziții, atunci când va fi selectată o companie pentru anumite lucrări de exemplu etc, dar și pe parcursul întregului proiect.

Asemenea proiecte, prin care s-au colectat contribuții locale, au mai fost implementate în Republica Moldova, dar această contribuție a migranților este pentru prima dată. Până acum, autoritățile locale se bazau mai mult pe cei de pe loc, chiar dacă banii veneau tot de peste hotare. Unul din obiectivele proiectului este, de asemenea, ca experiența acestor 23 de localități să se răspândească în toată țara.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău