Peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume sunt dezrădăcinați, avertizează ONU

  • 23 Mai 2022 08:53
Peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume sunt dezrădăcinați, avertizează ONU

Invadarea Ucrainei de către Rusia a crescut pentru prima dată numărul persoanelor dezrădăcinate în întreaga lume la peste 100 de milioane, a avertizat luni ONU, relatează AFP.

''Numărul persoanelor forțate să fugă din cauza conflictelor, violenței, încălcărilor drepturilor omului și a persecuțiilor a depășit pentru prima dată pragul de 100 de milioane, sub efectul războiului din Ucraina și a altor conflicte mortale'', potrivit unui comunicat al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR).

''Cifra de 100 de milioane este uluitoare, îngrijorătoare. Este o cifră care nu ar fi trebuit niciodată atinsă'', a declarat Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi.

''Acest lucru trebuie să servească drept semnal de alarmă pentru ca noi să rezolvăm și să prevenim conflictele distructive, să punem capăt persecuțiilor și să luptăm împotriva cauzelor profunde care îi obligă pe oameni nevinovați să-și părăsească locuințele'', a avertizat el.

Situația era deja gravă, după cum relevă statisticile UNHCR. La sfârșitul anului 2021, numărul persoanelor strămutate în întreaga lume ajunsese la 90 de milioane din cauza noilor valuri de violență sau a conflictelor prelungite în țări precum Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afganistan și Republica Democratică Congo.

Apoi, pe 24 februarie președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei vecine, aruncând noi milioane de oameni pe drumuri pentru a fugi de lupte și a ajunge în regiuni mai puțin expuse sau în altă țară.

Europa nu a mai cunoscut un aflux atât de rapid de refugiați de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Aproape 6,5 milioane de ucraineni au părăsit țara, în mare parte femei și copii, iar ONU estimează că numărul acestora ar putea ajunge la 8,3 milioane până la sfârșitul anului.

În Ucraina însăși se estimează că aproximativ opt milioane de persoane sunt strămutate.

Înainte de invazia rusă, Ucraina avea 37 de milioane de locuitori în regiunile aflate sub controlul guvernului său. Această cifră exclude Crimeea (sud), anexată în 2014 de Rusia, și regiunile din est controlate de separatiștii pro-ruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău