Peste 100 de membri ai Parlamentelor României, Republicii Moldova și UE susțin extinderea inițiativei DiscoverEU pentru ruta feroviară Iași-Chișinău-Odesa

  • 22 Martie 2023 16:16
Peste 100 de membri ai Parlamentelor României, Republicii Moldova și UE susțin extinderea inițiativei DiscoverEU pentru ruta feroviară Iași-Chișinău-Odesa

120 de membri ai Parlamentelor României, Republicii Moldova și UE susțin propunerea Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) de a extinde inițiativa DiscoverEU pentru ruta feroviară Iași-Chișinău-Odesa.

Reprezentanții IDEP Moldova au menționat miercuri în cadrul unei conferințe de presă că prin extensia DiscoverEU propusă Comisiei Europene spre implementare, zece mii tineri de 18 ani din regiunea Odesa (Ucraina), din Iași (România) și din Chișinău (Republica Moldova) vor putea călători gratuit cu trenul între Iași, Chișinău și Odesa.

Inițiativa DiscoverEU și popularizarea acesteia este importantă pentru că va promova utilizarea transportului verde, ceea ce este foarte important în concordanță cu pactul ecologic european. Acest lucru este important mai ales pentru o țară candidată la Uniunea Europeană, precum este Rep. Moldova, a declarat în cadrul conferinței directorul programului IDEP Moldova, Iurie Calestru:    

Cetățenii din Ucraina și Rep. Moldova rezonează cu valorile Uniunii Europene, iar demersul dat corespunde prevederilor statului de țară candidat care are drept obiectiv îmbunătățirea conectivității cu Uniunea Europeană. Prin aplicarea inițiativei de succes DiscoverUE, implementate în UE și extensia acesteia pentru tronsonul feroviar regulat Iași-Chișinău-Odesa, se vor putea transmite bunele practici, contribuind la coeziunea regională, stabilind relații de parteneriat între actorii cheie pentru această inițiativă transfrontalieră”, a menționat Iurie Calestru.    

Potrivit reprezentanților IDEP, tinerii vor putea călători cu trenul profitând de libera circulație, noi experiențe și cunoașterea regiunii.         

Inițiatorii propunerii vor să obțină călătorii subvenționate între cele trei țări pentru 10.000 de tineri din Iași, Chișinău și Odessa. Bugetul total al proiectului este de 300 de mii de euro pentru un an. Sumă necesară pentru compensarea a 10 mii de bilete tur-retur destinate tinerilor de 18 ani din cele trei zone.     

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ (2021-2027). Scopul său este să le ofere tinerilor în vârstă de 18 ani o experiență de călătorie care le va întări sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană și le va permite să exploreze diversitatea Europei, patrimoniul cultural și istoria acesteia, să-și creeze legături cu persoane de pe întregul continent și, în cele din urmă, să se descopere pe ei înșiși. 

IDEP Moldova este unul dintre promotorii inițiativei rutei feroviare regulate Iași – Chișinău –  Odesa în cadrul proiectului #DiscoverEU, lansat în 2018 în UE.      

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău