Peste 100 de localități din R. Moldova s-au înscris în cadrul campaniei „Ziua Mondială a Curățeniei 2023”

  • 12 Septembrie 2023 11:50
Peste 100 de localități din R. Moldova s-au înscris în cadrul campaniei „Ziua Mondială a Curățeniei 2023”

Peste 100 de localități din Rep. Moldova s-au înscris în cadrul campaniei „Ziua Mondială a Curățeniei 2023”, care va fi marcată pe 16 septembrie. Prin acest eveniment, autoritățile își propun creșterea gradului de conștientizare din perspectiva alinierii la obiectivele trasate de Uniunea Europeană: zero poluare, economie circulară și management integrat al deșeurilor, transmite Radio Chișinău.

Acțiunea de salubrizare din anul acesta va viza în special râurile mici care sunt poluate de gunoiști neautorizate și locurile de scurgere a apelor cu poluanți puternici. Lipsa de gestionare a deșeurilor afectează ecosistemele naturale, a spus în cadrul conferinței de lansare a evenimentului secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat.

„Mesajele principale pe care vrem să le distribuim în cadrul acestei companii este reducerea consumului de plastic și colectarea separată a deșeurilor. Aceasta va duce la dezvoltarea durabilă și la promovarea utilizării sustenabile a resurselor pe care le avem”, spune Grigore Stratulat.

Pentru a reduce deșeurile din plastic, Ministerul Mediului a demarat mai multe campanii, inclusiv în luna iulie „Iulie fără plastic. Aceste acțiuni promovează consumul ecologic și sisteme sustenabile pentru a tranzita de la economia clasică la cea circulară, a adăugat secretarul de stat.

„Ministerul Mediului promovează și o serie de acte legislative tocmai pentru a facilita acest proces: modificările la Legea Nr. 209 cu privire la deșeuri, Programul Național de gestionarea  deșeurilor, precum și promovarea economie verzi și circulare, pentru a avea sisteme sustenabile de gestionare a deșeurilor, și respectiv promovarea tranziției de la economia clasică la economia circulară, care presupune un alt model economic”, afirmă Grigore Stratulat.

Ministerul Mediului face un apel către populația Rep. Moldova să se alăture acțiunii de salubrizare din  16 septembrie. Această campanie este una dintre cele mai mari acțiuni civice la nivel mondial care solidarizează populația din 191 de țări.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău