Peste 100 de istorici se întrunesc la Iași, la o conferință internațională cu ocazia Centenarului Marii Uniri

  • 18 Martie 2018 10:34
Peste 100 de istorici se întrunesc la Iași, la o conferință internațională cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Peste 100 de cercetători și profesori de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din Austria, Elveția, Franța, Germania, Italia și SUA vor aborda tematica Marii Uniri de la 1918 în cadrul unei conferințe științifice. Evenimentul va avea loc la Iași, în perioada 22-25 martie, potrivit unui comunicat al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Ceremonia de deschidere a Conferinței va avea loc în Sala Senat a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, joi, 22 martie 2018, de la orele 16.

Conferința, cu genericul ”Marea Unire a Românilor (1918) – Istorie și actualitate ” va aborda subiecte precum Mișcarea Națională din Basarabia în preajma Unirii, diplomație și propagandă în vremea Marelui Război, recunoașterea internațională a Marii Uniri, urmările războiului în societatea românească, istoriografia actului Unirii, dar și noile realități geopolitice la 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial.

”Unirea românilor din 1918 a semnificat, pentru foarte mulți contemporani și istorici deopotrivă, finalul proiectului politic pașoptist, conceput de elitele românești la mijlocul secolului al XIX-lea. Marea Unire era, în același timp, și un nou început: contemporanii vedeau necesară o redefinire a țării și a națiunii, iar echivalența dintre România Mare/Întregită și România nouă, ca structură teritorială și instituțională diferită (democratică și integrativă social sau economic), a reprezentat o constantă a discursului public. De aproape un secol, istoriografia română și străină încearcă și reușește să elucideze premisele Marii Uniri, să afle ce s-a întâmplat propriu-zis în anul 1918 și să evidențieze urmările acelor acțiuni. Credem că a venit, din nou, momentul unui bilanț, al unei sinteze a semnificațiilor actuale ale momentului de grație din istoria neamului românesc.” potrivit organizatorilor.

Evenimentul este organizat de Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie a Universității din București, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, Institutul de Istorie din Chișinău și Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași – Departamentul Centenar, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Accademia di Romania in Roma, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Institutul Francez Iași.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău