Peste 100 de bombe neexplodate din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite în curtea unei case din Insulele Solomon

  • 19 Mai 2021 16:33
Peste 100 de bombe neexplodate din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite în curtea unei case din Insulele Solomon

Peste 100 de bombe neexplodate din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite în curtea unui case din Honiara, capitala Insulelor Solomon din Pacificul de Sud, informează The Guardian, citat de digi24.ro.

Conform sursei citate dispozitivele explozive au fost găsite de un bărbat care săpa o groapă în curtea casei sale, pentru a instala o fosă septică.

Poliția a fost chemată și a îndepărtat 101 proiectile americane de 105 mm, acestea urmând să fie distruse.

"Un bărbat din Honiara a găsit peste 100 de obuze din Al Doilea Război Mondial în grădina sa, în timp ce săpa o gropă pentru o fosă septică", a scris Lachlan Strahan, Înaltul Comisar australian pentru Insulele Solomon, pe Twitter. "Expertul australian în îndepărtarea dispozitivelor explozive Ian Percy ajută poliția din Insulele Solomon să se ocupe de această moștenire teribilă a celui de-Al Doilea Război Mondial".

Clifford Tunuki, inspector al echipei de geniști a poliției din Insulele Solomon, i-a avertizat pe cetățenii care vor să ridice o construcție pe terenuri care ar putea conține dispozitive neexplodate să apeleze la o compania specializată în îndepărtarea proiectilelor înainte să înceapă lucrările.

Descoperirea face parte din moștenirea teribilă lăsată în Pacific de conflagrația mondială desfășurată între 1939 și 1945. Mii de bombe au fost lansate asupra insulelor din Pacific, inclusiv Insulele Solomon, iar multe nu au explodat. Totodată, depozite de muniție au fost stabilite pe multe insule.

După război, Aliații trebuiau să îndepărteze dispozitivele neexplodate, însă nu au dus misiunea până la capăt. La începutul lunii mai, doi bărbați au fost uciși în Honiara de explozia unei bombe din Al Doilea Război Mondial. Anul trecut, un britanic și un australian care încercau să realizez o hartă a munițiilor din Insulele Solomon au murit după ce o bombă a explodat într-o zonă rezidențială din Honiara.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău