Peste 10 milioane de persoane, strămutate din cauza dezastrelor naturale în ultimele șase luni (raport)

  • 17 Martie 2021 12:34
Peste 10 milioane de persoane, strămutate din cauza dezastrelor naturale în ultimele șase luni (raport)

Circa 10,3 milioane de persoane au fost strămutate de evenimente provocate de schimbările climatice, precum inundații și secete, în ultimele șase luni, majoritatea în Asia, potrivit unui raport publicat miercuri de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), relatează Reuters.

IFRC a afirmat că aproximativ 2,3 milioane de persoane au fost strămutate în urma conflictelor în aceeași perioadă, indicând că marea majoritate a strămutărilor interne sunt în prezent provocate de schimbările climatice.

Deși cifrele acoperă doar o perioadă de șase luni începând cu septembrie 2020 până în februarie 2021, acestea evidențiază o accelerare a tendinței globale a strămutărilor legate de climă, a declarat Helen Brunt, coordonator pentru migrație pentru zona Asia-Pacific în cadrul IFRC.

"Lucrurile se înrăutățesc pe măsură ce schimbările climatice agravează factorii existenți precum sărăcia, conflictul și instabilitatea politică", a spus Brunt. "Impactul agravat face ca recuperarea să fie mai lungă și mai dificilă: oamenii abia au timp să-și revină și sunt loviți de un alt dezastru", a afirmat ea.

Circa 60% dintre persoanele strămutate intern din cauza dezastrelor naturale în ultimele șase luni au fost în Asia, potrivit raportului IFRC.

Statistici ale Centrului de monitorizare a deplasărilor interne (IDMC) arată că, în medie, 22,7 milioane de persoane sunt strămutate în fiecare an. Cifra include deplasările cauzate de fenomene geofizice precum cutremure și erupții vulcanice, însă marea majoritate sunt strămutate de evenimente legate de vreme.

Potrivit unui raport al Institutului pentru Economie și Pace de anul trecut, se așteaptă ca peste 1 miliard de persoane să se confrunte cu migrația forțată până în 2050 din cauza conflictelor și a factorilor ecologici.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău