Peste 10 mii de cazuri noi de cancer au fost înregistrate oficial în Rep. Moldova
-
03 Februarie 2023 13:50
Peste 10 mii de cazuri noi de cancer au fost înregistrate oficial în Rep. Moldova, iar numărul de bolnavi oncologic este în creștere, atenționează medicii în ajunul Zilei mondiale de luptă cu cancerul, marcată anual pe 4 februarie. Cancerul este considerată a doua cauză a mortalității la nivel european, transmite Radio Chișinău.
Numărul bolnavilor de cancer a crescut în R. Moldova, iar principalele cauze ar fi adresarea întârziată a pacienților pentru servicii de depistare a bolii din cauza pandemiei de covid, precum și creșterea accesibilității la serviciile de diagnosticare, a menționat directorul Institutului Oncologic din Chișinău, Ruslan Baltaga.
„Total, numărul de cazuri noi în anul 2022 a fost de 10.035, vorbim de tumori maligne. În 2021 au fost spre comparație 8.596. Explicațiile ar fi că, prin creșterea posibilităților de diagnosticare și cercetare a multiplelor forme de cancer, clar că apar mai multe cazuri care înainte nu se diagnosticau. Or, în pandemie foarte mulți nu s-au adresat din cauza restricțiilor”, a declarat Ruslan Baltaga.
La rândul său, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Ion Prisăcaru, a declarat cănu se poate vorbi de o eficiență înaltă a sistemului medical fără echipamente moderne pentru diagnistic și tratament. De exemplu, în R. Moldova, în urmă cu un an, exista un singur accelerator linear pentru tratament prin radioterapie,iar perioada de așteptare a unui pacient puteate depăși 6 luni.
Potrivit lui Ion Prisăcaru, Rep. Moldova, conform calculelor OMS, după populația țării diagnosticată cu maladii canceroase, ar fi nevoie de 6 acceleratoare. Costul unei unități ar fi circa 2 milioane euro.
Până la finele anului 2023, cu ajutorul Guvernului României, va fi instalat cel de-al doilea accelerator la Institutul Oncologic de la Chișinău, a spus Ion Prisăcaru.
„La Institutul Oncologic a fost instalat un accelerator linear nou. Acum este în proiectare și construcție pentru alte două acceleratoare liniare, unul care acum este în proces de achiziție la Agenția Atomică Internațională, iar Institutul Oncologic este în proiect de discuție și pentru al doilea accelerator preconizat de a fi achiziționat în 2024” a spus Ion Prisăcaru
Până în prezent nu au fost identificate metode de prevenire și stabilire a cauzelor apariției maladiilor oncologice, a declarat pentru Radio Chișinău medicul oncolog-mamolog, Ludmila Chistruga:
„Cu regret comunitatea științifică medicală nu a putut stabili până în prezent cauzele și modalitățile exacte de prevenire a unei maladii oncologice. Printr-un mod sănătos de viață și prin eliminarea stresurilor, factorilor nocivi, ar fi posibil de redus acest număr de îmbolnăviri, de evitat acele patologii pre-canceroase, sau patologii care ulterior ar putea degenera în cancer”, a precizat Ludmila Chistruga.
În Republica Moldova, serviciile de prevenire, diagnosticare și tratament al cancerului sunt acoperite din fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (AOAM) atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate. În ultimii ani, a fost extins spectrul de servicii medicale oferite acestor persoane în cadrul Programului unic al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală, a spus pentru Radio Chișinău, șefa Direcției Economie în cadrul CNAM, Nina Onofrei.