Peru: A început procesul fostului președinte Alberto Fujimori pentru sterilizarea forțată a mii de femei

  • 02 Martie 2021 08:18
Peru: A început procesul fostului președinte Alberto Fujimori pentru sterilizarea forțată a mii de femei

Procesul fostului președinte peruvian Alberto Fujimori pentru "sterilizările forțate" din anii 1996-2000 a mii de femei sărace, multe dintre ele indigene, a început luni la Lima, informează AFP, preluat de Agerpres.

Fujimori, care a condus Peru din 1990 până în 2000, trei foști miniștri ai sănătății, precum și alți oficiali, sunt urmăriți penal pentru "punerea în pericol a vieții și a sănătății" persoanelor, "răni grave și încălcări grave ale drepturilor omului".

În acea perioadă, guvernul a început un program de planificare familială ce includea legarea trompelor, teoretic în mod voluntar. Această politică a vizat reducerea natalității și promovarea dezvoltării economice.

Conform estimărilor oficiale, 272.028 de femei peruviene au suferit o legare a trompelor. Dintre acestea, 2.074 au depus în mod oficial plângere în instanță pentru că au fost forțate să facă o astfel de intervenție. Un total de 18 femei au murit oficial ca urmare a operației.

Fostul președinte de origine japoneză, acum în vârstă de 82 de ani, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea de 25 de ani pentru corupție și încălcarea drepturilor omului, nu a participat la deschiderea audierii virtuale, nefiind obligat să să ia parte la toate audierile acestui proces, care ar putea dura luni de zile.

Victimele au adus deja acest caz în instanță, dar în 2014 justiția peruviană a refuzat să îl trimită în judecată pe Fujimori, apreciind că nu se poate dovedi că a fost vorba de o politică deliberată din partea sa.

În noiembrie 2015, guvernul peruvian a dispus crearea unui registru național al victimelor sterilizării forțate, iar în aprilie 2018, parchetul general a inițiat o nouă procedură. Procurorul general a estimat că inculpații "s-au jucat cu viața oamenilor și cu sănătatea lor reproductivă, fără să le pese de daunele" cauzate.

Nedespăgubite până acum, victimele ar putea fi despăgubite de stat ca parte a unei reforme a Planului de reparații pentru victimele conflictului armat care a avut loc în Peru între 1980 și 2000. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău