Peru a devenit țara cu cel mai mare număr de morți COVID din lume, raportat la populație, după reevaluarea bilanțului deceselor

  • 01 Iunie 2021 12:34
Peru a devenit țara cu cel mai mare număr de morți COVID din lume, raportat la populație, după reevaluarea bilanțului deceselor

Peru a reevaluat, la recomandarea unor experți, numărul persoanelor moarte din cauza covid-19, care a crescut de la 69.000 la 180.000, iar cu 5.484 de morți la un milion de locuitori a devenit țara cu cel mai mare număr de morți la milionul de locuitori, potrivit unui bilanț întocmit pe baza unor date oficiale de către AFP, relatează News.ro.

Potrivit unui Consiliu tehnic, înființat în aprilie și alcătuit din experți peruani și specialiști de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), numărul deceselor din cauza covid-19 era, la 22 mai, de 180.764 în această țară cu 33 de milioane de locuitori – cea mai afectată din lume, notează sursa citată

Un bilanț precedent anunța duminică 69.342 de morți și plasa Peru pe locul 13, cu 2.103 de morți la un milion de locuitori.

Anterior, Ungaria era cea mai afectată țară din lume de covid-19, raportat la populația sa, cu 3.077 de morți din cauza covid-19 la un milion de locuitori, potrivit AFP.

”Începând de azi (luni) (…), vom avea date mai exhaustive, care vor fi foarte utile în gestionarea pandemiei”, a anunțat într-o conferință de presă președinta Consiliului de Miniștri, Violeta Bermudez, numărul doi în Guvern.

Consiliul tehnic a propus o modificare a criteriilor de înregistrare a morților, după ce a apreciat că ”metodologia actuală prezintă limite care antrenează o subestimare a numărului morților din cauza covid-19”.

Până acum, autoritățile sanitare luau în calcul numai morțile în care boala era confirmată cu ajutorul unui test.

De-acum urmează să fie înregistrate morți care îndeplinesc șapte criterii tehnice – inclusiv contaminări dovedite, dar și ”cazuri probabile care prezintă o legătură epidemiologică cu un caz confirmat”. Urmează să fie luat de asemenea în calcul ”un caz supect de covid-19 care pezintă un cadru clinic compatibil cu boala”.

Consiliul tehnic este alcătuit din specialiști care fac parte din entități publice, instituții private peruane și experți OMS.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău