Personalul calificat de care Germania are cu adevărat nevoie. Deficit de personal în aproape toate domeniile

  • 02 Aprilie 2023 11:30
Personalul calificat de care Germania are cu adevărat nevoie. Deficit de personal în aproape toate domeniile

Consecințele pandemiei par să fi fost depășite de Germania din punct de vedere economic. Între timp, industria germană s-a adaptat și la problemele cauzate de războiul din Ucraina. Criza care mocnește în sistemul bancar din SUA și Elveția nu are repercusiuni serioase asupra economiei germane. Nu va exista o recesiune profundă, iar piața muncii dă dovadă de stabilitate. Însă, în această săptămână, două studii diferite au pus degetul pe o rană încă deschisă: lipsa forței de muncă calificate în Germania. Într-un raport consacrat situației forței de muncă în 2022, Institutul Economiei (IW) din Köln constată că, deși deficitul de lucrători calificați s-a redus într-o oarecare măsură în perioada examinată, el se menține în general "la un nivel ridicat".

Într-un studiu similar, Federația Camerelor de Comerț și Industrie Germane (DIHK) ajunge la concluzia că "deficitul de competențe este în creștere", scrie Deutsche Welle.

Deficite în toate domeniile

Stefan Hardege, expert DIHK în materie de piața muncii, explică într-un interviu acordat DW că problema "lipsei de specialiști" nu mai este specifică doar unui sector de activitate. ”Problema transcende în clipa de față branșele economice în sine, afectând o multitudine de profesii. În prezent, cei mai căutați sunt mecanicii de locomotivă și persoanele cu experiență în administrarea și monitorizarea traficului feroviar." 

Sabine Köhne-Finster, coautoare a raportului IW și membră a Centrului de Competență pentru Asigurarea Forței de Muncă Specializate (KOFA), afirmă că grav afectate de penuria de lucrători calificați sunt instituțiile sociale. "Ele duc lipsă de pedagogi, asistenți sociali, educatori. Cea mai mare lipsă se înregistrează în domeniul îngrijirii persoanelor în vârstă și a bolnavilor”. În alte domenii, cum ar fi industriile metalurgică și electrică, lipsesc nu numai angajații calificați, ci și ”experții, adică persoanele cu diplomă universitară”, spune ea. În această zonă de activitate deficitul este cel mai mare, iar situația se înrăutățește”, avertizează Köhne-Finster. 

Un paradox persistent

Stefan Hardege atrage atenția asupra unui paradox observat de ani de zile: "Când vezi numărul de șomeri din Germania, aproximativ 2,5 milioane, și, în același timp, numărul locurilor de muncă vacante, te întrebi care este problema, de ce ele nu se potrivesc”, spune expertul. Explicația lui este că, deseori, calificările anumitor șomeri nu corespund nevoilor companiilor. 

Solicitanților de locuri de muncă li se reproșează adesea nu numai că au prea puțină pregătire, ci și că sunt prea comozi, iar mulți tineri nu mai vor să lucreze opt ore pe zi. Deși, potrivit lui Hardege, muncitorii se află în prezent într-o poziție bună, deoarece sunt căutați și pot cere condiții de muncă mai bune sau salarii mai mari, aceasta nu este nicidecum cauza penuriei. 

Ce este de făcut

Sabina Köhne-Flnster spune în interviul oferit DW că angajații ar putea contribui și ei la rezolvarea problemei, dacă ar da dovadă de mai multă flexibilitate. "Trebuie pur și simplu să ne uităm la modul în care s-au schimbat anumite meserii și să ne întrebăm dacă nu cumva există alte profesii similare. Să ne punem întrebarea: oare aș putea contribui la reducerea deficitului de forță de muncă bine calificată prin reconversie profesională și schimbarea locului de muncă?".

Köhne-Finster salută "eforturile de a permite imigrația personalului calificat" întreprinse de responsabilii politici. Însă, potrivit ei, mai este nevoie și de "consolidarea formării profesionale". Aceasta înseamnă "consolidarea orientării profesionale în universități, școli și școli profesionale".

Stefan Hardege de la DIHK are o opinie ușor diferită. Este nevoie, cu siguranță, de "mai multe abordări”. Depinde în primul rând de companii să facă față lipsei de forță de muncă, fie prin soluții flexibile, fie prin oferte bune, crede el. 

Companiile încearcă să își sporească atractivitatea tocmai pentru a-și asigura personal calificat, dar și să propună oferte care permit menținerea unui echilibru sănătos între viața de familie și viața profesională, inclusiv munca de acasă. Acest lucru este cu siguranță important, dar în absența condițiilor-cadru adecvate, lucrurile nu se vor urni, presimte Hardege. În opinia lui, esențiale sunt și condițiile-cadru politice. 

Facilitarea imigrației

La 29 martie, guvernul federal a propus o lege vizând reorganizarea imigrației și facilitarea sosirii de personal străin calificat în Germania. Hardege spune că acest pas este important: "Este bine și corect ca guvernul federal să se ocupe acum de această lege, care se îndreaptă într-o direcție bună din perspectiva multor domenii de activitate”. 

Noile reglementări trebuie să funcționeze "bine și rapid" și trebuie create structurile adecvate pentru ele, mai precizează reprezentantul DIHK. 

Totuși, doar venirea de personal străin calificat nu poate rezolva problema. Eforturile de combatere a ei nu ar trebui să ignore în niciun caz lucrătorii germani. "Am face bine să ne asigurăm că utilizăm mai bine potențialul existent. Mă refer la angajarea femeilor și, de ce nu, la angajarea persoanelor în vârstă". 

Este nevoie atât de muncitori străini calificați, cât și de angajați germani. Dar, "având în vedere evoluția demografică, probabil că nici acest lucru nu va fi suficient”, a conchis Hardege. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
36,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:2,06 m/s
Tue
33
Wed
33
Thu
32
Fri
28
Sat
27
Arhivă Radio Chișinău