Personalul Ambasadei Rusiei din Cehia ar putea fi redus semnificativ din cauza spionajului (PRESA)

  • 06 Ianuarie 2019 15:06
Personalul Ambasadei Rusiei din Cehia ar putea fi redus semnificativ din cauza spionajului (PRESA)

Spionajul pe scară largă practicat de Rusia în Cehia amenință Moscova cu consecințe grave, potrivit publicației germane Bild, care anticipează că Kremlinul va trebui să reducă semnificativ personalul ambasadei și numărul de vehicule pe care le utilizează.

Discuția despre această problemă ar urma să aibă loc într-o ședință extraordinară din această lună a Cabinetului de Miniștri de la Praga.

Punctul de plecare pentru discuție va fi raportul anual intern al Serviciului Ceh de Securitate și Informații (BIS), conform căruia, în 2016 și 2017, Rusia a comis atacuri cibernetice asupra Ministerului de Externe și Ministerului Apărării din Praga. Este vorba despre atacurile organizate de gruparile de hackeri ATP28 și Fancy Bear, coordonate de serviciile secrete ruse.

Ca urmare a atacurilor cibernetice, sistemele de comunicații ale guvernului au fost amenințate.

Totodata, conform serviciului, au avut loc scurgeri pe scară largă de date personale ale angajaților guvernamentali.

„În plus, structura de cadre a ambasadei ruse din Praga este disproporționată – în special din cauza numărului mare de așa-numit personal tehnic, sub această desemnare adesea fiind ascunsi reprezentanții serviciilor secrete”, scrie publicația. În plus, se presupune că majoritatea celor care se află în Republica Cehă sau intra în țară în calitate de reporteri, specialiștii sau oameni de afaceri sunt în realitate spioni ruși.

„Potrivit serviciului de securitate, Republica Cehă face parte din strategia hibridă a Rusiei împotriva NATO și UE, scopul acesteia fiind sa paralizeze NATO și sa aduca dezintegrarea UE prin slăbirea statelor membre”, se arată în publicația, citată de Pagina de Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău