Persoanele cu statut de protecție temporară în R. Moldova vor fi înregistrate la medici de familie

  • 20 Ianuarie 09:13
Persoanele cu statut de protecție temporară în R. Moldova vor fi înregistrate la medici de familie

Începând cu 1 martie 2023, fiecare persoană care are statutul de protecție temporară urmează să aibă un loc stabil de trai în Republica Moldova și, prin urmare, să fie înregistrată la un anumit medic de familie. Anunțul a fost făcut de directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) Ion Dodon, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova, Nigina Abaszada, comunică MOLDPRES.

Potrivit șefului CNAM, înregistrarea la medicii de familie va permite direcționarea finanțării concret spre beneficiar. „Totodată, dorim să simplificăm mecanismul de raportare și evidență de către prestatori și CNAM a serviciilor medicale prestate acestor persoane”, a subliniat Ion Dodon, scrie sursa citată. 

La rândul său, Nigina Abaszada și-a reconfirmat deschiderea pentru continuarea colaborării dintre cele două instituții prin semnarea unui nou acord de parteneriat pentru anii 2023-2027, care să includă și aspectul privind acoperirea întregului spectru de servicii medicale destinate persoanelor refugiate.

„Rămânem deschiși spre colaborare. Noi suntem angajați să sprijinim Guvernul, inclusiv în implementarea măsurilor de protecție temporară pentru refugiați, ceea ce ne oferă aceeași legitimitate în acordarea de sprijin atât refugiaților, cât și celor ce vor obține statutul de protecție temporară. Suntem gata să acoperim cheltuielile pentru toți refugiații, indiferent de statut”, a specificat reprezentanta UNFPA Moldova.

În aprilie 2022, CNAM și UNFPA au semnat un acord de parteneriat pentru finanțarea spectrului de servicii de sănătate sexuală și reproductivă oferite persoanelor refugiate. Astfel, cetățenii refugiați din Ucraina au acces gratuit la un șir de servicii în domeniul sănătății reproducerii incluse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,24
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:93 %
Vint:7,2 m/s
Wed
2
Thu
4
Fri
8
Sat
13
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău