Persoanele cu forme ușoare de COVID- 19 vor fi tratate acasă: Vor primi un film despre cum trebuie să-și măsoare corect temperatura și frecvența respirației

  • 09 Aprilie 2020 15:11
Persoanele cu forme ușoare de COVID- 19 vor fi tratate acasă: Vor primi un film despre cum trebuie să-și măsoare corect temperatura și frecvența respirației

Persoanele infectate cu COVID- 19, care manifestă forme ușoare, vor fi tratate la domiciliu. Despre acest lucru au informat reprezentanții ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unui briefing. Excepție fac persoanele care suferă de maladii cronice, femeile gravide și copii.

„Avem aprobat protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie. Respectiv, conform acestui protocol, toți medicii de familie din țară au fost instruiți privind tratamentul la domiciliu. Pacienții cu forme ușoare care nu au comorbidități, nu au maladii cronice cu ar fi diabetul zaharat, maladii cardio-vasculare, maladii oncologice, maladii ale aparatului respirator, vor fi tratați la domiciliu”, a menționat reprezentantul ministerului, Tatiana Zatîc.

Pacienții infectați vor fi monitorizați și supravegheați telefonic de către medicii de familie. Totodată, pentru bolnavi a fost elaborată o fișă de monitorizare în care se va duce evidența pe parcursul a 14 zile. De asemenea, pacienților li se va pune la dispoziție un film despre cum trebuie corect să-și măsoare temperatura și frecvența respirației.

„Toate aceste explicații vor servi ca platformă, ca suport pentru fiecare persoană bolnavă aflată în tratament la domiciliu. Este important să avem o comunicare foarte bună între medic și pacient, astfel ca medicul să poată ști pe toată perioada tratamentului care este starea persoanei pentru a interveni la momentul potrivit în caz de agravare a stării de sănătate și solicitarea Serviciului 112 pentru internare”, a adăugat Tatiana Zatîc.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a informat că de mâine va fi funcțional Centrul de triere COVID-19 din Chișinău, de la Moldexpo.

„Prima componentă de bază a acestui centru reprezintă triajul persoanelor care sunt suspecte la COVID-19 și, respectiv direcționarea celor care sunt confirmate a fi infectate către asistența medicală spitalicească. La necesitate, sigur, că va fi activată și cealaltă componentă a centrului de triaj, anume componenta de asistență spitalicească și pe această platformă se examinează oportunitatea de a crea câteva filiale ale Centrului de triaj cu un număr corespunzător de locuri”, a informat ministrul Sănătății.

Viorica Dumbrăveanu a adăugat că de mâine vor fi activate toate spitalele din țară care vor trata persoane infectate cu COVID-19.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău