Persoanele cu dizabilități se confruntă cu provocări legate de asigurarea dreptului la vot

  • 30 Iunie 2021 19:55
Persoanele cu dizabilități se confruntă cu provocări legate de asigurarea dreptului la vot

Persoanele cu dizabilități din Republica Moldova se confruntă deseori cu provocări din cauza accesului limitat la informații accesibile în perioada preelectorală, din cauza deficiențelor la organizarea votului în secțiile de votare și din cauza gradului redus de accesibilitate a buletinelor de vot. O Hartă a Accesibilității, elaborată de Asociația „Motivație”, arată că din 1619 de sedii monitorizate, în care sunt deschise secții de votare, doar despre 172 se spune că sunt accesibile pentru persoanele cu dezabilități, a precizat pentru IPN Victoria Boțan, specialist în relații publice la Asociația „Motivație”.

„Ca Asociație, problema pe care vrem s-o soluționăm în cadrul proiectului „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități” constă în participarea redusă a cetățenilor cu dizabilități în procesul de luare a deciziilor din cauza procedurilor organizatorice care nu țin seama de necesitățile persoanelor cu dizabilități, dar și din cauza motivației scăzute a acestei categorii de cetățeni de a fi activi și de a-și exercita drepturile, inclusiv dreptul la vot. Credem că prin prezența masivă la urnele de vot a persoanelor cu diferite tipuri de dizabilitate vom sensibiliza autoritățile să creeze condiții de accesibilitate în secțiile de votare”, menționează Victoria Boțan.

„Prin acțiunile de sensibilizare, dorim ca Autoritățile Publice Locale să aloce resurse financiare suficiente pentru inițierea accesibilizării secțiilor de votare sau să inițieze activități concrete pentru a găsi soluții de a accesibiliza secțiile, astfel încât fiecare cetățean, inclusiv din grupul persoanelor cu mobilitate redusă, să aibă acces direct la vot și să se bucure de accesibilitatea instituțiilor publice nu doar în ziua alegerilor, dar și în viața de zi cu zi”, a mai spus Victoria Boțan.

Recent, echipa „Motivație” a desfășurat patru simulări ale zilei alegerilor. Două la Leova, și două la Șoldănești. Participanții la aceste simulări au fost invitați la vot mai întâi într-o secție de votare obișnuită, după care în secția de votare accesibilă, pentru a putea aprecia ambele secții de votare și a face diferența dintre acestea. Secția de votare model a fost prevăzută după standarde pentru toate tipurile de dizabilitate: locomotorie, de vedere, de auz, intelectuală, fiind utilizată banda de culoare contrastantă, semnalizarea direcției de deplasare în interiorul secției și harta secției de votare. Participanții au remarcat importanța creării condițiilor egale de votare pentru fiecare cetățean”, a notat Victoria Boțan.

Persoanele cu dizabilități din regiuni au avut ocazia, în cadrul simulărilor, să îndemne factorii de decizie să atragă atenția la necesitățile cu care se confruntă pentru exercitarea dreptului la vot, cât și pentru implicarea lor în procesul decizional și în activitățile locale. Persoanele cu nevoi speciale au fost încurajate să fie active, să vorbească deschis despre nevoile lor și să devină promotori ai drepturilor persoanelor cu dizabilități.

În cadrul evenimentului, mai mulți participanți au remarcat deosebirile dintre cele două secții de votare, atât la Leova, cât și la Șoldănești, și au menționat că vor prelua exemplul și vor folosi diverse elemente pentru amenajarea secțiilor de votare în care vor activa. Mai mult ca atât, ei s-au asigurat că nu întotdeauna accesibilizarea unei secții de votare necesită investiții mari. De multe ori este nevoie de mai multă deschidere din partea membrilor comunității”, a remarcat Victoria Boțan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău