Persoanele cu dizabilități psihosociale nu au acces la servicii sociale adecvate (STUDIU)
-
10 Aprilie 2019 18:50
Serviciile sociale destinate copiilor din grupuri vulnerabile și persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale nu răspund eficient tendinței atestate de creștere a vulnerabilității în rândul acestor categorii de persoane. O cartografiere a serviciilor sociale existente la nivel local, efectuată de Fundația Soros Moldova, arată o discrepanță mare între serviciile destinate acestor grupuri țintă și altor categorii de beneficiari de servicii sociale, transmite IPN.
Potrivit sociologului Ludmila Ciocan, autoarea studiului, la nivel național s-a înregistrat o creștere a numărului de copii din grupuri vulnerabile, de la 31 de mii – în anul 2015, la 34 de mii – în 2017. Numărul persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale, care sunt la evidență, a crescut cu aproape o mie. Cartografierea efectuată arată că aproape fiecare raion are câteva servicii sociale destinate copiilor din grupuri vulnerabile, dar sunt raioane în care nu există niciun serviciu pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale.
Numărul de servicii nou create la nivel local este foarte mic în comparație cu necesitatea de servicii pentru aceste grupuri țintă. Dacă în cazul copiilor din grupuri vulnerabile există o mai bună evidență a datelor, în cazul persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale lucrurile stau altfel. S-a constatat că multe raioane nu dețin date despre numărul persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale care necesită servicii sociale. Unitățile teritoriale care dețin astfel de date au raportat că aproape 3700 de persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale necesită servicii sociale, dar nu beneficiază de ele din cauza lipsei lor la nivel local, menționează Ludmila Ciocan.
Sociologul mai menționează că pachetul de servicii sociale aprobat de Guvern pentru a fi implementat în acest an nu include niciun serviciu de plasament de tip familial pentru copii în situații de risc și niciun serviciu alternativ instituțiilor rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale. Or, tocmai acestea sunt serviciile pe care multe administrații locale nu pot să le susțină din bugetul local. Referitor la serviciile existente, beneficiarii și potențialii beneficiari de servicii spun că au acces limitat la ele. Motivele sunt distanța mare de la domiciliu până la serviciile disponibile, lipsa transportului adecvat, discrepanța mare între necesitățile beneficiarului și oferta de servicii, dar și aspectele birocratice la perfectarea actelor pentru a beneficia de servicii.
Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a spus că Republica Moldova este în fața unor provocări majore legate de dezvoltarea serviciilor sociale. Acest lucru este strâns legat de reforma administrativ-teritorială, care a schimbat prioritățile administrațiilor locale.
Studiul privind serviciile sociale destinate persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale și copiilor din grupuri vulnerabile a fost elaborat în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și Guvern”, finanțat de UE.