Persoanele cu dizabilități ar putea fi scutite de restituirea taxei de instruire în cazul în care refuză să activeze conform repartizărilor

  • 18 Septembrie 15:02
Persoanele cu dizabilități ar putea fi scutite de restituirea taxei de instruire în cazul în care refuză să activeze conform repartizărilor

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, solicită Executivului modificări la Codul Educației referitor la raporturile contractuale dintre studenți și instituția de învățământ,în situația urmării studiilor cu finanțare de la bugetul de stat.

Într-o scrisoare deschisă, adresată premerului Natalia Gavriliță, instituția ombudsmanului face referire la mai multe adresari de la absolvenții Academiei Militare a Forțelor Armate, care, refuzând să activeze conform repartizării, au fost obligați să restituie instituției de învățământ superior cheltuielile suportate pentru instruire. Sumele solicitate de instituția de învățământ erau însă exagerat de mari și nu reflectau costul real al studiilor.


Avocatul Poporului a constatat că situații similare au avut loc și în alte instituții de învățământ: în lipsa unei metodologii de calcul al cheltuielilor pentru instruire, stabilite printr-un act normativ, absolvenții care nu au dorit să activeze confirm repartizării erau impuși să restituie sume deduse în baza unor calcule proprii ale instituțiilor.
Un alt aspect abordat de către Avocatul Poporului ține de excepțiile stabilite de la regula generală de restituire a cheltuielilor suportate pentru instruire. Potrivit acestora, pe lângă alte condiții, persoanele cu grad de dizabilitate accentuată și severă sunt scutite de restituirea cheltuielilor suportate de instituția de învățământ pentru instruirea lor, nu însă și cele cu grad de dizabilitate medie.


Astfel, Avocatul Poporului propune exceptarea tuturor persoanelor cu dizabilități de la restituirea cheltuielilor pentru instruire, precum și modificări la Codul Educației astfel încât să xiste claritate cu privire la metodologia de calcul a cheltuielilor pentru instruire, să fie aplicate unitar prevederile legale în scopul prevenirii unor eventuale abuzuri din partea instituțiilor de învățământ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,54
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,13 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
8
Thu
13
Fri
14

Curs oficial BNM 17 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău