Persoanele cu conturi FALSE pe rețelele de socializare riscă amenzi de până la 100 de mii de lei sau închisoare de până la un an

  • 07 Iunie 2023 15:40
Persoanele cu conturi FALSE pe rețelele de socializare riscă amenzi de până la 100 de mii de lei sau închisoare de până la un an

Pedepsele pentru falsul de identitate vor fi înăsprite, inclusiv în mediul on-line, potrivit unor modificări la Codul penal și Codul contravențional, aprobate astăzi de Guvern, scrie Radio Chișinău.

 Astfel, conform propunerilor, prezentarea falsă pe platformele de socializare, prin utilizarea adreselor poștale electronice, numerelor de telefon, a cardurilor de acces sau a altor servicii, va fi pedepsită cu amenda în mărime de la 25 de mii la 100 de mii de lei, sau cu închisoare de la 6 luni până la 1 an. Excepție va face utilizarea unor pseudonime care nu aduc atingere altor persoane.

De asemenea, utilizarea frauduloasă a oricăror acte de identitate, precum pașapoarte, legitimații, permise, diplome, certificate, extrase, caziere, a unor conturi de plăți, numere de înmatriculare auto, polițe de asigurare, se va pedepsi cu amenzi în mărime de până 500 de mii de lei, sau cu închisoare până la 3 ani.

În timpul ședinței de Guvern, premierul Dorin Recean a solicitat să fie înăsprite și pedepsele pentru fraudele electorale: 

„Aici trebuie să revenim și să aplicăm pedepse mai mari, pentru utilizarea resurselor financiare pentru a cumpăra voturi. De asemenea, foarte important, pentru utilizarea datelor cu caracter personal în acest proces trebuie pedepsită mult mai aspru decât avem astăzi”, spune Dorin Recean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău