Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova și Turcia – recunoscute reciproc

  • 19 Mai 2023 12:47
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova și Turcia – recunoscute reciproc

Cetățenii Republicii Moldova și cei din Turcia, stabiliți permanent sau provizoriu pe teritoriul celeilalte țări, au dreptul să-și convertească permisul de conducere, fiind scutiți de școlarizare, susținerea examenelor teoretice și practice, dar și de cheltuielile aferente acestor procese, transmite IPN.

Potrivit Agenției Servicii Publice, conversiunea permiselor de conducere le asigură cetățenilor dreptul de a conduce vehicule în trafic internațional și le va facilita încheierea unor contracte mai avantajoase de angajare în câmpul muncii aferent domeniului transporturilor. La modul practic, conversiunea permiselor are loc la adresarea titularilor permisului de conducere obținut în Republica Moldova cu cerere către  autoritatea competentă din Republica Turcia. Respectiv, titularii permiselor obținute în Republica Turcia urmează să se adreseze cu cerere la subdiviziunile competente ale ASP pentru conversiunea acestora pe permise de conducere emise în Republica Moldova fără susținerea examenelor.

În momentul conversiunii permiselor de conducere, eliberate de autoritățile celor două țări, echivalarea categoriilor/subcategoriilor acestora, se va efectua în baza principiului de echivalență.

Permisele de conducere emise de către autoritățile uneia dintre părțile contractante își pierd valabilitatea pentru circulație pe teritoriul statului celeilalte părți contractante după șase luni de la data obținerii de către titular a reședinței pe teritoriul statului celeilalte părți contractante.

Acordul bilateral între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere a fost semnat pe un termen nelimitat și a intrat în vigoare la începutul acestui an.

În prezent, Republica Moldova deține Acorduri bilaterale de conversiune a permiselor de conducere cu cinci state: România, Italia, Lituania, Germania și Turcia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău