Perioada de recepționare a ofertelor pentru livrarea energiei electrice fost extinsă

  • 28 Februarie 2017 12:14
Perioada de recepționare a ofertelor pentru livrarea energiei electrice fost extinsă

Până la 1 aprilie, când expiră contractul cu centrala de la Cuciurgan, autoritățile moldovene responsabile de reglementare în sectorul energetic ar urma să selecteze compania de la care va cumpăra curent în următorul an.

Ministerul Economiei anunță că, în contextul situației regionale din sectorul energetic și a crizei din Ucraina, perioada de recepționare a ofertelor pentru livrarea de energie electrică fost extinsă, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

Călin Negură, șeful Direcției energetică din cadrul Ministerului Economiei, spune că până a alege o anume ofertă, operatorii de pe piața energiei electrice trebuie să aibă certitudinea că furnizorul va putea să-și respecte obligațiile contractuale. „Având în vedere criza energetică din Ucraina și situația din 2014, când partea ucraineană a sistat livrarea de energie electrică, operatorii din această țară nu mai pot oferi garanții. Iată de ce, grupul de observatori a decis să extindă termenul de primire a dosarelor, ca să nu excludă din competiție ofertele economice ale operatorilor ucraineni”, susține Călin Negură.

În luna ianuarie curent, Ministerul Economiei a aprobat Instrucțiunea privind achiziționarea anuală a energiei electrice, care este un ghid pentru organizarea licitațiilor elaborat de Secretariatul Comunității Energetice. Totuși, expertul în energetică Ruslan Surugiu remarcă faptul că în documentul aprobat de minister a fost eliminată una din condițiile pentru preselecția companiilor care pot participa la licitație, și anume aceea care obligă operatorul să dovedească faptul că nu are datorii pentru combustibilul folosit la producerea energiei electrice.

Expertul nu exclude că omiterea este deliberată, pentru că în rest, documentul aprobat de minister coincide cu versiunea elaborată de Secretariatul Comunității Energetice. Această situație, spune Ruslan Surugiu, este avantajoasă pentru Centrala de la Cuciurgan și compania „Energokapital”, firmă intermediară cu acționar în zona offshore prin care Republica Moldova primește curent din regiunea transnistreană. „În asemenea situație, eu nu prea văd sens pentru companiile ucrainene să participe, pentru că la preț ele niciodată nu vor putea fi mai avantajoase decât același Energokapital, deoarece Energokapital de fapt nu plătește gazul natural pe care îl ia de la „Gazprom” și ei la Cuciurgan doar îl prelucrează și plătesc doar pentru prelucrarea acestui gaz pe care îl transformă în energie electrică. Din start, el are un avantaj față de oricare alt participant”, susține Ruslan Surugiu.

Ministerul Economiei doar monitorizează licitația, operatorii moldovenii fiind cei care vor alege oferta cea mai avantajoasă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău