Pericolul unor confruntări violente de după alegeri pare puțin probabil
-
25 Noiembrie 2014 19:09
Republica Moldova, fiind situată într-o zonă geopolitică specifică, poate deveni spațiul unor acțiuni subversive în urma alegerilor de duminică.
Autoritățile au trimis însă semnalele necesare pentru a arăta că sunt pregătite să facă față situației, astfel încât pericolul unor confruntări violente pare puțin probabil, consideră analiștii.
Autoritățile au declarat ieri după ședința Consiliului Suprem de Securitate că există forțe politice care acționează împotriva Republicii Moldova. Acțiunile și declarațiile de ieri sunt menite să demonstreze că organele abilitate se află în stare de alertă pentru a face față unor posibile acțiuni subversive, consideră analistul Anatol Țăranu.
”Consiliul de Securitate a făcut și avertismentele respetive că situația este sub control. În acest sens eu cred că pericolul este unul controlabil și degenerarea situației după alegeri este puțin probabilă”, a declarat Anatol Țăranu.
Republica Moldova se află într-o zonă cu frecvente turbulențe geopolitice, de aceea nu pot fi excluse eventuale provocări și acțiuni subversive, susține analistul Cornel Ciurea. Totuși, el admite că declarațiile cu privire la aceste pericole ar putea fi exagerate.
”Suntem într-un context electoral și nu putem exclude faptul că pericolele legale de organizarea unor acțiuni subversive pot fi exagerate pentru a avantaja anumite formațiuni politice”, a declarat Cornel Ciurea.
Pe de altă parte, expertul pe probleme de securitate Viorel Cibotaru susține că există formațiuni politice filo-ruse care sunt sprijinite de Moscova și care au drept scop deturnarea vectorului european al Republicii Moldova. Aceste formațiuni care militează pentru apropierea de Federația Rusă ar putea contesta rezultatul alegerilor din 30 noiembrie, dacă majoritatea va fi obținută de partidele pro-europene, potrivit lui Viorel Cibotaru.
”În cazul în care aceste partide nu vor reuși să instaureze o guvernare care le-ar permite implemnetarea ideilor lor, ei declară deschis că ar putea să organizeze diferite acțiuni de intimidare a puterii actuale, de neadmitere a constituirii unei alianțe pro-europene”, a declarat Viorel Ciobanu.
Amintim că, la 24 noiembrie, președintele Nicolae Timofti, într-un mesaj televizat, i-a îndemnat pe cetățeni să nu permită deturnarea cursului european al Republicii Moldova.