Perele: recomandări terapeutice

  • 11 Septembrie 2016 21:28

Aromate și zemoase, perele sunt extrem de bogate în principii bioactive ce hrănesc și sunt benefice întregului organism.

Ce conțin mai exact perele și cum putem beneficia de propietățile acestor delicioase fructe de toamnă, precizează doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție.
 
Livia Nena, biolog–nutriționist: Perele conțin apă cam 8%, conțin tanin, pectine, celuloză, minerale și oligoelemente, cum ar fi: zinc, cupru, fier, mangan, iod, precum și vitaminele A, B și C. Datorită conținutului, ele sunt indicate în tot soiul de afecțiuni, dar o să subliniez faptul că principalele proprietăți ale perelor sunt cele diuretice, laxative,  remineralizante, nutritive și astringente. Ele pot fi întrebuințate în tratarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi cele renale, bolile cardiovasculare, precum și în prevenirea unor  probleme ce apar din cauza unui sistem imunitar scăzut (ridică foarte mult sistemul imunitar). Prin urmare, beneficiile perelor sunt următoare:
 
- Combat efectele stresului;
- Efect revigorant în cazul asteniilor;
- Indicate în tratamentul gutei, artritei și reumatismului;
- Grăbesc vindicarea acneei;
- Înlătură oboseala și surmenajul;
- Stimulează formarea globulelor roșii. Prin urmare, sunt foart e bune în cazul anemiilor;
- Sporesc capacitatea de produceer a celulelor cu rol imunitar. Persoanele care au un sistem imunitar scăzut pot beneficia în urma unor cure cu pere.
- Ameliorează stările febrile;
- Grăbesc vindecarea litiazei renale;
- Sunt bune în profilaxia infecțiilor urinare recidivante;
- Calmează tusea;
- Ajută la buna funcționare a glandei tiroide;
- Înlătură constipația, datorită conținutului mare de fibre;
- Influențează scăderea colesterolului.                 
 
Perele, prin conținutul de vitamine și minerale, sunt fructe cu acțiune puternic antioxidantă. Conținând multă vitamina A, perele au un efect benefic asupra ochilor. Potrivit unui studiu publicat în arhivele de oftalmologie, trei porții de pere consumate în fiecare zi reduc cu 36% riscul de apariție a degerenscenței maculare. Aceasta datorită conținutului în principii antioxidate care vitalizează retina și circulația retiniană.
 
De asemenea, perele conțin acid hidroxicinamic, care s-a dovedit că ajută la prevenirea cancerului de stomac. Cancerul pulmonar: o porție de pere pe zi este asociată cu un risc mai  scăzut de cancer pulmonar. Persoanele care consumă pere au risc mai scăzut în dezvoltarea cancerului de colon, pentru că perele conțin o cantitate destul de importantă de fibre.
 
Coaja perelor conține o substanță specială ce acționează asupra proteinelor ce determină eliberarea hormonilor ovarieni. Prin urmare,  stopează dezvoltarea cancerului ovarian și cel al prostatei.
 
Foarte important: sunt hipoalergenice! Se recomandă consumul de pere chiar și la copii de vârste foarte mici, sub  formă de piure, pentru că perele sunt foarte hrănitoare.
 
Trebuie reținut faptul  că perele sunt fructe cu un indice glicemic mare, ca și prunele.
 
Reporter: Deci diabeticii nu se pot bucura de pere.
 
Livia Nena, biolog–nutriționist: Se pot bucura de pere, dar ca și prunele, în limita hidraților de carbon admiși în regimul respectiv.
 
Reporter: În ce cantitate pot fi consumate  în dietele de slăbire?

Livia Nena, biolog–nutriționist: În curele de slăbire, mai ales în cele în care cantitatea de glucide este redusă, perele nu sunt recomandate! Conțin foarte multă fructoză (mai ales cele de toamna foarte coapte) și sunt calorice!!
 
Reporter: Căror categorii de persoane sunt recomandate curele cu pere și sub ce formă se pot consuma?

pere

Livia Nena, biolog–nutriționist: Sunt recomandate persoanelor anemice, persoanelor care prezintă astenie, persoanelor care sunt la un potențial minim din punct de vedere nervos. Aceștia, înfiecare zi pot consuma între 500 gr și un kilogram de pere, ca atare, sub formă de suc sau sub forma de salată de fructe ( în combinație cu alte fructe.)  În zilele respective hrana trebuie să fie una ușoară  pentru a se beneficia, cu adevărat, de aceste fructe minunate.
 
Fructele se consumă proaspete, fără a li se îndepărta coaja, de preferință. În cazul persoanelor cu stomac sensibil este indicată decojirea acestora. Sub această formă perele au un accentuat efect laxativ și depurativ.
 
Sucul  de pere ajută la reglarea digestiei, dar și la tratarea tusei sau astmului. Sucul de pere poate să scadă aciditatea altor fructe. În acest caz se poate combina cu fructe care sunt mai acide, cum sunt de pildă  portocala și lămâia.
 
Vinul de pere este recomandat în cazul litiazei renale și a celulitei, întrucât sub această formă are efect antiseptic și diuretic.
 
Fructele uscate sunt folosite adesea pentru ceaiuri sau decoct, în scopuri terapuetice. Decoctul de fructe uscate se consumă, de preferință, neîndulcit. Are efect antiseptic și astringent.
 
Pe lângă efectele lor terapeutice menționate, ele se pot folosi și în cosmetică.
 
Reporter: Cum anume?

Livia Nena, biolog–nutriționist:  Se pot face măști cu piure din pere, iar aceste  măști au rol astringent, revitalizant și totodată hrănitor, ajutând la curățarea, împrospătarea și hidratarea tenului. În cazul tenului matur trebuie avut în vedere folosirea unor soiuri dulci de pere, bine coapte, pentru că acestea conțin glucoză, iar glucoza poate hrăni foarte bine, mai ales pielea devitalizată.

 

Interviu realizat de Emilia Radu
 
Sursa: Rador.ro
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău