Percheziții la ANSA. 4 angajați ai instituției, REȚINUȚI pentru escrocherii la exportul merelor în Rusia

  • 19 Mai 2017 14:25
Percheziții la ANSA. 4 angajați ai instituției, REȚINUȚI pentru escrocherii la exportul merelor în Rusia

Patru angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și doi oameni de afaceri au fost reținuți astăzi, 19 mai, pentru 72 de ore, fiind suspectați de depășirea atribuțiilor de serviciu și escrocherie.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție (CNA), acțiunile suspecților ar fi cauzat daune în proporții deosebit de mari bugetului de stat, transmite IPN.

Printre reținuți sunt șeful Direcției controlul produselor de uz fitosanitar și fertilizanți din cadrul ANSA, trei angajați ai subdiviziunilor teritoriale Ialoveni, Drochia și Dubăsari. Angajații ANSA sunt suspectați că ar fi eliberat certificate fitosanitare agenților economici pentru exportarea merelor în Federația Rusă. Agenții economici ar fi exportat mere din Polonia în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova.

În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că în 2016, agenții economici vizați ar fi însușit ilegal din bugetul de stat 260 de mii de lei, pentru recuperarea TVA, în urma prezentării documentelor fictive la organele fiscale cu privire la exporturile efectuate.

Procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii SIS și CNA au efectuat mai multe percheziții la ANSA și la agenții economici, care au beneficiat de serviciile funcționarilor. Cele șase persoane, dacă vor fi găsiți vinovate, riscă până la 10 ani de închisoare pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și până la 15 ani de detenție pentru escrocherie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,09 m/s
Wed
18
Thu
18
Fri
19
Sat
22
Sun
24
Arhivă Radio Chișinău