Percheziții ale CNA în privința unor angajați ai Fiscului. Reacția instituției

  • 15 Octombrie 2021 10:31
Percheziții ale CNA în privința unor angajați ai Fiscului. Reacția instituției

Serviciul Fiscal de Stat a venit cu o reacție referitor la perchezițiile Centrului Național Anticorupție (CNA).

„Cu referire la perchezițiile efectuate de către Centrul Național Anticorupție în privința unor angajați ai Serviciului Fiscal de Stat, comunicăm că, autoritatea fiscală națională va acorda tot suportul necesar organelor de drept pe marginea dosarului sus-menționat, întru elucidarea deplină a cazului respectiv.

Totodată, Serviciul Fiscal de Stat se disociază de funcționarii fiscali care admit manifestări coruptibile în activitatea lor, precum și reiterează angajamentul de a continua activitatea în spiritul legalității, transparenței, corectitudinii și responsabilității”, se arată în comunicatul instituției. 

Menționăm că doi angajați ai Direcției control fiscal post operațional din cadrul Serviciului Fiscal de Stat sunt cercetați pentru fapte de corupție de către Centrul Național Anticorupție și procurori, după ce au fost denunțați de un om de afaceri. În această dimineață, mai multe percheziții s-au desfășurat la domiciliile și birourile de serviciu ale acestora din Ungheni, în scopul depistării probelor materiale.

Potrivit materialelor acumulate, inspectorii ar fi pretins de la un agent economic 40 000 de lei pentru a nu include în actul de control abaterile constatate în urma verificărilor, desfășurate la compania acestuia. Funcționarii ar fi promis agentului economic că vor trece cu vederea lipsa unor acte contabile, în sumă de 600 000 de lei, dar și alte nereguli legate de lipsa foilor de parcurs sau completarea necorespunzătoare a acestora.

În urma denunțului, CNA a deschis un dosar penal pentru corupere pasivă, iar acum câteva săptămâni, a fost transmisă o parte din bani, sub controlul anchetatorilor, în sumă de 30 000 de lei, alte 10 000 de lei fiind primite până la denunț. În cadrul perchezițiilor, desfășurate la domiciliile inspectorilor, au fost găsite diferite sume de bani, în lei și valută străină, urmând ca acestea să fie supuse expertizei pentru a identifica mijloacele financiare transmise sub controlul CNA.

În prezent, cei doi inspectori sunt cercetați pentru corupere pasivă și riscă, dacă vor fi găsiți vinovați, până la 10 ani de detenție, privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de până la 10 ani și amendă. Unul din inspectori a fost reținut pentru 72 de ore, celălalt fiind cercetat în stare de libertate, având obligațiunea de a se prezenta la organul de urmărire penală, la solicitare. Acesta din urmă cooperează cu ofițerii de urmărire penală în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor cazului.

La această etapă, au loc mai multe acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea întregului cerc de suspecți.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău