Pentru Ucraina, aderarea la UE este o 'chestiune de război sau de pace' (Dmitro Kuleba)

  • 10 Mai 2022 19:21
Pentru Ucraina, aderarea la UE este o 'chestiune de război sau de pace' (Dmitro Kuleba)

Aderarea Ucrainei la UE, în contextul invadării țării de către Rusia, a devenit o "chestiune de război sau de pace", a estimat marți ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, relatează AFP.

"Țin să subliniez că aderarea Ucrainei la UE este o chestiune de război sau de pace în Europa", a declarat Kuleba în cadrul unei conferințe de presă de la Kiev alături de omologul său german Annalena Baerbock, transmite Agerpres.

Potrivit lui Kuleba, "unul dintre motivele pentru care războiul a început este că (președintele rus Vladimir) Putin era convins că Europa nu are nevoie de Ucraina".

Dacă europenii pun capăt "ambiguităților lor privind perspectivele Ucrainei" la integrarea în UE, Moscova "va renunța la tentativele sale de a prelua controlul asupra Ucrainei", a apreciat el.

Bruxellesul a anunțat că-și va da în iunie avizul în privința obținerii de către Ucraina a statutului de țară candidată la UE.

Ministrul ucrainean și-a exprimat satisfacția privind "schimbarea de poziție" a Berlinului în politica sa externă față de Moscova de la declanșarea invaziei din Ucraina de către Rusia pe 24 februarie.

"Aș vrea să mulțumesc Germaniei pentru că și-a modificat poziția într-un anumit număr de chestiuni", între care "politica tradițională față de Rusia", a declarat Kuleba.

"Germania și-a schimbat poziția privind furnizarea de arme Ucrainei și cancelarul (Olaf) Scholz a anunțat începutul unei noi politici față de Rusia", a subliniat ministrul, calificând drept "un moment de cotitură istoric" faptul că "Germania apără integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei".

El s-a declarat "recunoscător" Berlinului pentru că a susținut instituirea unui embargo asupra petrolului rusesc.

"Înțelegem că a fost o decizie dificilă pentru Germania, dar ea a acceptat-o", și-a exprimat el satisfacția. Germania și-a dat seama că era "imposibil să continue împreună cu Uniunea Europeană, care, pe de o parte, ne susține, iar pe de alta finanțează mașinăria militară rusă (...) cumpărând petrol și gaz rusești".

Kuleba s-a declarat de asemenea mulțumit pentru că a avut marți "o conversație foarte substanțială privind armamentul, sancțiunile și integrarea europeană a Ucrainei" cu Annalena Baerbock. Ministrul german de externe a efectuat marți o vizită neanunțată în capitala Ucrainei, prima a unui membru al guvernului german de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

Kuleba și Baerbock s-au întâlnit anterior cu omologul lor olandez Wopke Hoekstra, precum și cu Volodimir Zelenski, potrivit imaginilor difuzate de președinția ucraineană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău