Pentru sezonul rece 2023 – 2024, autoritățile dau asigurări că există suficiente rezerve de gaze naturale, cărbune și stocuri de păcură

  • 21 Septembrie 2023 09:08
Pentru sezonul rece 2023 – 2024, autoritățile dau asigurări că există suficiente rezerve de gaze naturale, cărbune și stocuri de păcură

Măsurile de pregătire pentru sezonul rece 2023 - 2024 și planul de acțiuni în cazul limitării furnizării gazelor naturale și a energiei electrice au fost discutate, miercuri, 20 septembrie, în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale de coordonare, co-prezidată de prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Energiei, Victor Parlicov, transmite Ministerul Energiei.

Ministrul Victor Parlicov a prezentat un raport cu privire la modul de îndeplinire de către întreprinderi și autorități a acțiunilor prevăzute în Planul de măsuri pentru sezonul de încălzire 2023 - 2024. Potrivit documentului, SA Energocom este instituția desemnată să facă suficiente rezerve de gaze naturale pentru sezonul rece, în vederea asigurării securității energetice a țării noastre.

În același timp, volumul de cărbune din rezervele de stat a fost completat în proporție de 100%, fiind în curs de desfășurare procedura de achiziție și suplinire a stocurilor de păcură.

Energocom are contracte în vigoare cu producători și furnizori de energie electrică din România, Ucraina, la etapa de negociere fiind prelungirea contractului cu MGRES. Responsabilii de la SA Termoelectrica și SA CET-Nord au raportat despre executarea lucrărilor de reparație curente, aflate în proces de finalizare.

Printre măsurile propuse în cadrul discuțiilor se regăsește identificarea unui mecanism privind compensarea prețurilor pentru consumatorii casnici, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică, pentru perioada noiembrie 2023 - martie 2024.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova intrăm în sezonul rece cu stocuri de gaze care sunt suficiente pentru a ne asigura consumul inclusiv pentru luna ianuarie.

Niciodată nu am fost mai bine pregătiți de sezonul rece ca acum. Iarna ce urmează va fi mai ușoară pentru toți consumatorii decât iarna trecută. În primul rând, am făcut rezerve de gaze de cu vară, deoarece ne așteptăm ca în iarnă prețul să crească față de ce avem acum. Vrem să dăm oamenilor o siguranță că pe parcursul iernii tarifele nu se vor schimba. În baza acestor prețuri se va stabili un nou tarif, sunt sigur, mai mic decât ce avem acum”, a spus Parlicov.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău