Pentru prima oară din 2013, Kim Jong-Un își anulează discursul de Anul Nou (presă)

  • 01 Ianuarie 16:10
Pentru prima oară din 2013, Kim Jong-Un își anulează discursul de Anul Nou (presă)

Cu câteva ore după ce evocase "o nouă armă strategică" și pusese capăt moratoriului asupra testelor nucleare, liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, pare să vrea să evite recunoașterea unor erori diplomatice, comentează miercuri AFP și Huffington Post, citate de AGERPRES

Liderul nord-coreean pare să fi decis să nu-și pronunțe discursul de Anul Nou în această zi de 1 ianuarie 2020, o alegere deliberată pentru a evita să admită erori în politica sa diplomatică cu Washingtonul, potrivit unor analiști.

Kim Jong-Un pronunța acest discurs în fiecare an din 2013, o tradiție moștenită de la bunicul său, Kim Ir-Sen, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC).

În cursul acestui moment-cheie al calendarului politic nord-coreean, el trece în revistă evenimentele petrecute și își prezintă obiectivele. Textul integral al discursului este publicat în organul partidului Rodong Sinmun. Dar în acest an, nu a avut loc difuzarea acestui discurs de către televiziunea oficială nord-coreeană nici dimineața și nici la prânz.

În locul acestuia, televiziunea oficială a difuzat un lung discurs citit de liderul nord-coreean în cursul sesiunii plenare a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor (aflat la putere), sesiune ce a durat patru zile.

Imagini îl arată pe Kim Jong-Un care, adresându-se înalților responsabili ai partidului, declară că Phenianul nu se mai consideră legat de moratoriul asupra testelor nucleare și a rachetelor balistice intercontinentale, amenințând că va face o demonstrație a "unei noi arme strategice".

Este o cotitură în politica diplomatică dusă de doi ani de Coreea de Nord care nu a obținut o relaxare a sancțiunilor internaționale și nici nu a luat măsuri suficiente în favoarea denuclearizării pentru a convinge SUA.

Park Won-gon, profesor de studii internaționale în cadrul Universității Handong din Coreea de Sud, a apreciat că această schimbare de format ar putea avea ca obiectiv evitarea "de a-l pune în încurcătură" pe Kim Jong-Un.

"Există o enormă diferență între a pronunța un discurs de Anul Nou cu propria voce și a anunța ceea ce a fost decis în sesiune plenară", a adăugat el. "Când pronunți un discurs, asta înseamnă că te adresezi direct cetățenilor nord-coreeni și în plus lumii externe", potrivit acestuia.

"Asta poate să te oblige să admiți fără putință de tăgadă că abordarea ta anterioară avea deficiențe", a mai spus el.

"Această schimbare poate avea de asemenea ca obiectiv atenuarea mesajului", apreciază Leif-Eric Easley, profesor la Ewha Womans University din Seul. "Făcând remarci în fața unei audiențe interne în cursul unei reuniuni a partidului, Kim Jong-Un putea să afirme, fără să aibă aer agresiv, cum l-ar fi putut avea dacă ar fi proferat amenințări nucleare într-un discurs izolat", a adăugat expertul menționat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
21
Câțiva nori
Umiditate:77 %
Vint:8,2 m/s
Sun
20
Mon
19
Tue
19
Wed
15
Thu
16

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău