Pentru prima oară de la începutul războiului, India schimbă atitudinea și condamnă masacrul din Bucha: "Crimele, profund tulburătoare"

  • 06 Aprilie 2022 13:47
Pentru prima oară de la începutul războiului, India schimbă atitudinea și condamnă masacrul din Bucha:

Ambasadorul Indiei la Națiunile Unite a condamnat uciderea civililor din Bucha, ceea ce reprezintă o schimbare vizibilă în abordarea publică a oficialilor indieni cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia.

În timpul reuniunii de marți a Consiliului de Securitate al ONU, TS Tirumurti, Reprezentantul Permanent al Indiei la ONU, a descris rapoartele despre crime "profund tulburătoare", scrie CNN, potrivit DIGI24.ro

"Condamnăm fără echivoc aceste crime și sprijinim apelul pentru o anchetă deschisă", a spus Tirumurti. El nu a numit în mod direct Rusia ca fiind vinovată.
"Situația din Ucraina nu a prezentat nicio îmbunătățire semnificativă de când Consiliul a discutat ultima oară această problemă. Situația doar s-a deteriorat, precum și consecințele umanitare", a spus el. 

În declarațiile anterioare emise de guvernul său, India nu a condamnat agresiunea Rusiei. În schimb. prim-ministrul Narendra Modi a făcut apel la încetarea violenței.

India s-a abținut, de asemenea, de la diferite rezoluții ale ONU care au condamnat Rusia, susținând că ar trebui purtate discuții de pace și că cele două națiuni se concentrează pe "diplomație și dialog".

Tirumurti a făcut această declarație în aceeași zi în care Partidul Congresului din India și-a exprimat îngrijorarea cu privire la poziția țării față de război. 

În timpul unei discuții în cadrul parlamentului pe această temă, Shashi Tharoor, liderul opoziției, a descris prima declarație a Indiei, din februarie, ca fiind "deplorabilă". "Am fost șocat, voi spune foarte sincer, la primele noastre declarații la Națiunile Unite... nu a fost doar abținere", a spus Tharoor. 

Parlamentarul Manish Tewari a vorbit despre evoluția geopolitică, spunând că "această nouă Cortina de Fier are potențialul de a împărți efectiv lumea" și a adăugat că India "s-ar putea să nu aibă opțiunea de a putea sta în afara acestei noi Cortine de Fier". 

"...Rusia a fost un prieten de încredere al Indiei și un aliat de lungă durată. Rusia a venit în ajutorul Indiei, probabil, în vremurile noastre cele mai dificile… Dar apoi, domnule președinte, și prietenilor trebuie să li se spună dacă greșesc", a declarat Tewari.

În 1 aprilie, aflat în vizită oficială în India, ministrul de externe al Rusiei,  Serghei Lavrov, a spus că apreciază felul în care India a răspuns față de criza din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău