Pentru prima dată în Rep. Moldova, un partid politic ar putea fi scos în afara legii. Experți: „Partidul ȘOR a încălcat legislația nu o singură dată”

  • 09 Noiembrie 2022 15:03
Pentru prima dată în Rep. Moldova, un partid politic ar putea fi scos în afara legii. Experți: „Partidul ȘOR a încălcat legislația nu o singură dată”

Guvernul urmează să examineze în ședința de astăzi sesizarea prin care se solicită ca Partidul ȘOR să fie declarat neconstituțional. Este pentru prima dată în Rep. Moldova când un partid politic ar putea fi scos în afara legii, comentează analiștii politici, care totodată atrag atenția  că partidul ȘOR a încălcat nu o singură dată legislația, transmite Radio Chișinău.

Formațiunea care nu respectă legislația trebuie să fie pedepsită,  consideră analistul politic, Nicolae Negru. El a spus, însă, că  atâta timp cât liderii partidului ȘOR sunt în libertate multe lucruri nu se schimbă.

„Finanțarea partidului Șor nu corespunde legii, s-a demonstrat că participanții la proteste sunt plătiți. Acei bani erau neînregistrați, astfel avem deja o încălcare a legii, iar dacă nu se respectă legislația, înseamnă că formațiunea respectivă trebuie pedepsită. Într-adevăr această acțiune poate să stingă pentru o anumită perioadă destabilizarea situației din Rep. Moldova și diversiunea care se face sub îndrumarea Federației Ruse, dar atâta timp cât partidul ȘOR este în libertate ei pot forma alt partid și pot să-și înceapă din nou acțiunile destabilizatoare. Tare multe lucruri nu se schimbă, dar se pune în aplicare legea și asta e important. Este pentru prima dată în Rep. Moldova când un partid politic a fost scos în afara legii”,  a declarat pentru Radio Chișinău, Nicolae Negru.

Partidul Șor poate fi scos în afara legii dacă judecătorii Curții Constituționale vor constata aceasta, dar deputații partidului ȘOR își vor exercită mandatul parlamentar până la sfârșit, pentru că votul cetățenilor nu poate fi anulat, a explicat fostul judecător al Curții Constituționale a Republicii Moldova, Nicolae Osmochescu:

„Este demonstrat că partidul Șor a încălcat nu o singură dată legislația privind funcționarea partidului. Începând de la finanțarea din surse care sunt interzise prin lege, inclusiv prin acțiunile sale deseori provocatoare care le fac simpatizanții partidului ȘOR. Partidul ȘOR poate fi scos în afara legii dacă curtea constituțională va constata asta, această decizie va fi absolut legală. Cu toate acestea, deputații partidului ȘOR păstrează calitatea de deputat și exercită mandatul până la sfârșit, din simplul motiv că dacă va fi adoptată hotărârea de a scoate partidul în afara legii, acest lucru nu anulează votul cetățenilor care au votat pentru acești deputați, dar ei nu vor mai fi deputați al fracțiunii ȘOR, dar vor activa în calitate de deputați neafiliați”, a declarat Nicolae Osmochescu, pentru Radio Chișinău.

Partidul Șor cataloghează intenția ministrului Justiției drept abuz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău