Pentru detenția ilegală de 30 de zile, o femeie a fost despăgubită cu peste 35 000 de lei

  • 09 Noiembrie 2021 10:12
Pentru detenția ilegală de 30 de zile, o femeie a fost despăgubită cu peste 35 000 de lei

La data de 27 octombrie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Centru a admis parțial acțiunea civilă a reclamantei și a constatat încălcarea dreptului la libertate a acesteia timp de 30 zile. Instanța a dispus încasarea în beneficiul reclamantei a sumei de 5300 lei cu titlu de prejudiciu material și 30 000 lei cu titlu de prejudiciu moral. Hotărârea este cu drept de atac în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 zile, anunță Promo - Lex.

Termen de mai bine de 20 de luni, cauza s-a aflat în examinare la Judecătoria Chișinău sediul Centru unde reclamanta a demonstrat că a fost deținută cu 30 zile mai mult decât pedeapsa stabilită prin sentința de condamnare.

Potrivit avocatului Promo-LEX, Pavel Cazacu care a consiliat-o pe dna Guțul Svetlana pe durata procesului: ”Hotărârea instanței de judecată este una firească pentru că era evidentă privarea ilegală de libertate a reclamantei timp de 30 de zile, ca urmare a comportamentului superficial și ignorant al reprezentanților statului. Totuși, pentru că instanța nu a admis în totalitate pretențiile noastre, vom contesta hotărârea la Curtea de Apel. Admiterea integrală a acțiunii e un factor imperativ în restabilirea integrală în drepturi a reclamantei, or sumele acordate de instanțele naționale trebuie să corespundă cu sumele acordate de CtEDO în cauze similare.”

Asociația Promo-LEX amintește că anterior, avocații Asociației, au reprezentat în instanțele naționale alte trei cauze similare în care instanțele de judecată naționale au aplicat direct prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului, în lipsa unor temeiuri prevăzute de legislația națională. Este vorba despre cazul lui Vladimir Obneavco, care a fost deținut ilegal în penitenciar timp de 17 zile, cazul lui Vladimir Karatun, care a fost deținut cu 36 de zile mai mult, decât termenul stabilit inițial de instanța de judecată, dar și cazul Rodica Ursachi, deținută illegal 263 de zile în penitenciar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,09 m/s
Tue
23
Wed
15
Thu
10
Fri
9
Sat
10
Arhivă Radio Chișinău