Pentru cel puțin 90 de minute, Planeta se oprește în loc. Meciul sfârșitului de an în Europa: Barcelona - Real Madrid 2019

  • 18 Decembrie 2019 09:12
Pentru cel puțin 90 de minute, Planeta se oprește în loc.  Meciul sfârșitului de an în Europa: Barcelona - Real Madrid 2019

Rivalitatea eternă dintre cele mai mari echipe ale Spaniei, Real Madrid și FC Barcelona dă naștere unui nou duel de foc în La Liga, în direct la Telekom Sport. Va fi episodul cu numărul 242 dintre cele două formații, sau 275 cum ar spune spaniolii care i-au în calcul și cele 33 de meciuri amicale disputate de-a lungul timpului de cele două formații.

Barcelona - Real Madrid, El Clasico, a fost reprogramat pe 18 decembrie, după ce trebuia inițial să se dispute pe 26 octombrie. Ulterior, din cauza protestelor din regiune a existat marele risc ca meciul  să fie din nou, amânat, transmite telekomsport.ro

Barca și Real sunt pe primele două locuri in Spania, la egalitate de puncte. Madridul a pierdut un singur meci in deplasare, 0-1 la Mallorca, in timp ce Barca a bătut tot pe teren propriu: 7 victorii in 7 meciuri. Golaverajul catalanilor pe Camp Nou in actuala stagiune este impresionant: 30-9! Adica o medie de patru goluri marcate pe meci adversarilor din La Liga!

Ultima dată când Rela Madrid a câștigat un Clasico pe Camp Nou se intâmpla în 2017 într-un meci contând pentru Supercupa Spaniei. Cristiano Ronaldo marca fenomenal într-o seara perfectă a madrilenilor, care aveau să se impună cu scorul de 3-1. În octombrie 2018, Barcelona zdrobea Real Madrid, scor 5-1, o partida care avea să ducă la demiterea antrenorului Julen Lopetegui.

4 victorii are Real în ultimele 10 deplasări pe Camp Nou, în aprilie 2016 reușind ultimul succes în campionat pe terenul eternei rivale. În ultimele două confruntări directe, Los Blancos nu au marcat niciodată contra Barcelonei, pierzând ambele jocuri, scor 0-1 și 0-3 în 2019. De altfel, Real Madrid poate încheia acest an fără victorie in fața catalanilor. În returul Cupei Regelui din debutul anului, Real a remizat 1-1 pe Camp Nou, după ce Lucas Vazquez marca încă din minutul 6, iar Malcom egala pentru formația blaugrana. Niciunul dintre ei nu se va afla diseara pe teren.

Scurt background istoric: rivalitatea politică și regională transpusă pe terenul de fotbal pentru 90 de minute

Din 1930 încoace, FC Barcelona a dezvoltat puternic sentimentul de identitate a catalanilor, un detaliu care se opune evident, centralizării puterii de la Madrid.

Barcelona s-a aflat în topul organizațiilor care urmau să fie anihilitate de facțiunea națională, imediat după comuniști, anarhiști și independentiști. În timpul dictaturii Francquiste, majoritatea cetățenilor din Barcelona s-au opus puternic regimului fascist. În timpul dictaturilor lui Miguel Primo de Rivera și ale lui Francisco Franco, toate limbile și identitățile regionale din Spania au fost restricționate. În această perioadă, Barcelona și-a câștigat motto-ul Més que un club (română: Mai mult decât un club) datorită presupusei sale legături cu naționalistul catalan, precum și cu credințele progresiste. În timpul regimului Franco, cu toate acestea, Barcelona a trecut pe profit datorită relației sale bune cu dictatorul la nivel de conducere, oferindu-i chiar două premii.  Legăturile dintre oficialii de la acea vreme ai clubului Real Madrid și regimul franciist erau într-adevăr de necontestat;  pentru majoritatea catalanilor, Real Madrid era considerat „clubul Puterii”, în ciuda faptului că președinții ambelor cluburi precum Josep Sunyol și Rafael Sánchez Guerra, au avut fiecare de suferit de pe urma susținătorilor lui Franco în războiul civil spaniol.

Duelul istoric dintre cele două formații continuă miercuri, 18 decembrie, în direct la Telekom Sport, cu episodul 179 din La Liga. O competiție în care cele două mari rivale și-au împărțit până acum victoriile: câte 72 fiecare. Alte 34 de meciuri dintre cele două echipe s-au terminat la egalitate.

19 iunie 1943, ziua în care Real Madrid a umilit Barcelona

Pe 19 iunie 1943 s-a inregistrat cea mai mare diferență de scor dintre cele două rivale. Madrilenii câștigau in Cupa Regelui Spaniei cu scorul de 11-1, oferind astfel și cea mai mare diferență de scor înregistrată vreodată intre Real și Barca.

Victoria cea mai clară a catalanilor a fost înregistrata pe 24 septembrie 1950, atunci când FC Barcelona s-a impus tot în campionat, scor 7-2.

În perioada 25 ianuarie 1948 - 15 ianuarie 1949, FC Barcelona a obținut cele mai multe victorii consecutive in El Clasico (6). Înre 31 ianuarie 1931 și 3 februarie 1935 s-a înregistrat perioada cea mai lungă fără înfrângere a uneia dintre cele două echipe. Real Madrid încheia atunci patru ani și 14 meciuri fără înfrângere în fața catalanilor.

Ultimii ani de rivalitate au adus de asemenea statistici interesante. Intre 27 aprilie 2011 și 13 august 2017, FC Barcelona a bifat cea mai lungă perioadă din El Clasico în care una dintre cele două formații a marcat meci de meci. Formația azulgrana marca atunci în fiecare dintre cele 23 de meciuri disputate contra rivalilor.

Bornă istorică pentru Sergio Ramos și Leo Messi

Cel mai probabil, atât Leo Messi, cât și Sergio Ramos vor evolua din primul minut în partida de miercuri. Pentru Messi, va fi El Clasico cu numărul 42, cifră prin care îi egalează pe Manuel Sanchis, Francisco Gento sau Xavi. In schimb, căpitanul Realului va deveni fotbalistul cu cele mai multe El Clasico jucate in toată istoria fotbalului spaniol: 43.

Cine arbitrează El Clasico: Hernández Hernández a trezit mânie în tabăra madrilenă

Partida va fi arbitrată de Alejandro José Hernández Hernández, un arbitru în vârstă de 37 de ani. Acesta a acordat in ultimele 6 meciuri pe care le-a arbitrat nu mai puțin de 30 de cartonașe galbene!

Alejandro José Hernández Hernández acordă în medie 23 de faulturi per meci și are un total de 45 de galbene și 2 cartonașe roșii acordate în actuala stagiune. Media cartonașelor galbene acordate pe meci este de 5.

Născut în Insulele Canare, Hernandez a debutat în La Liga în 2012 și este arbitru FIFA din 2014.  În urmă cu trei sezoane a fost desemnat cel mai bun arbitru spaniol, primind din partea Federației, Premiul Vicente Acebedo.

Delegarea lui Hernandez Hernandez pentru El Clasico 2019 Barcelona-Real Madrid a stârnit mânie în tabăra madrilenă. Va fi cel de-al patrulea meci pe care centralul îl va arbitra între cele două formații, iar palmaresul este unul care pune gruparea blanco în gardă. Fanii Realului nu pot uita cele două eliminări dictate de Hernandez împotriva lui Sergio Ramos, nici golul (greșit) anulat lui Gareth Bale și nici acel penalty cât se poate de clar la Marcelo. În plus, din camera VAR se remarcă prezența lui Burgos Bengoetxea, un arbitru care l-a eliminat gratuit în 2017 pe Cristiano Ronaldo, o eliminare care l-a împiedicat pe starul portughez să joace 5 meciuri în debutul sezonului, când foarte probabil, Madridul a pierdut titlul.

Realul și-a pierdut cel mai bun marcator din El Clasico

Cristiano Ronaldo nu mai joacă la Real Madrid. Portughezul a plecat la 33 de ani pe 105 milioane de euro la Juventus Torino. Cel mai bun marcator din istoria clubului madrilen era și cel mai bun marcator al clubului în toată istoria El Clasico. Ronaldo punctase de 18 ori în poarta Barcelonei, 5 dintre goluri fiind marcate în Cupa Spaniei.

Barcelona îl are încă pe Lionel Messi, fotbalistul cu cele mai multe goluri în istoria duelurilor directe: 26 de goluri. Cristiano Ronaldo este și fotbalistul cu cele mai multe meciuri derby în care a marcat consecutiv (7 goluri în 6 meciuri consecutive), iar Lionel Messi este cel mai bun pasator din istoria El Clasico (14 assist-uri). Recordul de apariții îl deține Manuel Sanchis de la Real Madrid cu 43 de prezențe, la egalitate cu Sergio Ramos. Gento, Messi și Xavi îl urmează cu câte 42 de meciuri.

Absenți în El Clasico 2019

Eden Hazard a fost accidentat de către coechipierul său de la echipa națională, Thomas Meunier. Prin urmare, șeptarul galacticilor va rata El Clasico și va lipsi de pe gazon între patru și șase săptămâni. De la Real Madrid vor lipsi de asemenea Marco Asensio (accidentat de mai mult timp), James Rodriguez, Lucas Vazquez și foarte probabil, Marcelo Viera.

 

FC Barcelona nu va putea conta pe serviciile lui Ousmane Dembele, accidentat și el recent. Jordi Alba are șanse importante să fie refăcut la ora meciului, în timp ce portughezul Nelson Semedo are și el probleme medicale, dar ar putea evolua contra Realului. 

Conform Radio Catalunya, Estadio Camp Nou nu se va umple la ora meciului. Mobilizarea organizației Tsuanmi Democratic, organizație care lupta pentru drepturile și interesele catalanilor afectează desfășurarea partidei, o parte dintre fanii blaugrana considerând meciul ca fiind unul cu un grad ridicat de securitate.  În plus, partida a fost reprogramată in zi lucrătoare, detaliu care va afecta de asemenea prezența unui număr uriaș de spectatori la meci.

Echipele probabile:

  • FC Barcelona: ter Stegen - Roberto, Pique, Lenglet, Jordi Alba - Busquets, Rakitic, de Jong - Messi, Luis Suarez, Griezmann
  • Real Madrid: Courtois - Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Mendy - Casemiro, Modric, Kroos - Bale, Benzema, Isco

 

viewscnt
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău