Pentru cei 17 mii de elevi, care au luat BAC-ul, universitățile ofera 20 de mii de locuri

  • 04 Iulie 2013 14:10
Pentru cei 17 mii de elevi, care au luat BAC-ul, universitățile ofera 20 de mii de locuri

Numărul locurilor de înmatriculare în universități îl depășeșete pe cel al elevilor care au susținut bacalaureatul, cel puțin, în sesiunea de bază.

Astfel, pentru ciclul întâi au fost oferite anul acesta peste 20 de mii de locuri, dintre care aproximativ 6700, cu finanțare de la bugetul de stat, pe când numărul celor care au reușit să ia Bac-ul după prima sesiune se ridică la 17 mii. Admiterea în instituțiile de învățământ superior se va desfășura între 16 și 27 iulie.

În anul de studii 2013-2014, numărul de locuri disponibile în universități a fost redus cu  400 față de anul trecut. Cele mai multe locuri finanațate de stat vor fi la facultățile de pedagogie și inginerie. Totuși, se pare că nu va exista o concurență prea strânsă pentru un loc în universități, întrucât cei care au susținut Bacalaureatul sunt mai puțini decât numărul de locuri disponibile. În opinia ministrului Educației, Maia Sandu, acest lucru va spori competiția între universități.

Totodată, va fi evaluată capacitatea fiecărui liceu, în urma analizei exemenului de bacalaureat, astfel încât unele instituții ar pute fi chiar optimizate, în termen de câțiva ani, a subliniat Maia Sandu.

Amintim că anul acesta elevii pot depune actele, în copii, la mai multe specialități din cadrul diferitor universități, în același timp. Rezultatele admiterii vor fi afișate până pe 31 iulie, iar documentele în original vor trebui depuse până pe 3 august. Concursul repetat, pentru locurile rămase neacoperite va avea loc între 7 și 9 august.

Locurile bugetare, cu excepția celor destinate copiilor orfani și celor cu dizabilități, vor fi scoase la concurs în fiecare an, după sesiunea de vară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău