Pentru a face față Rusiei, NATO cooperează în Marea Neagră cu gărzile de coastă georgiene

  • 06 Decembrie 2017 15:11
Pentru a face față Rusiei, NATO cooperează în Marea Neagră cu gărzile de coastă georgiene

NATO își va intensifica cooperarea cu Georgia, unul din partenerii săi cei mai fideli din Est, printr-un schimb de informații cu gărzile sale de coastă în Marea Neagră, pentru a face față 'prezenței întărite' a Rusiei, a anunțat miercuri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmite Agerpres.

'Suntem foarte, foarte favorabili unei consolidări a cooperării cu gărzile de coastă georgiene, printr-un schimb de informații, pentru că Marea Neagră este de o importanță deosebită pentru Georgia, dar, bineînțeles, și pentru NATO ", a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă la Bruxelles. 'Am observat o prezență întărită a Rusiei în Marea Neagră și observăm o creștere a prezenței militare ruse în Crimeea', o peninsulă anexată de Moscova în 2014, a explicat Stoltenberg în a doua zi a reuniunii miniștrilor de externe din cadrul Alianței la Bruxelles.

NATO a decis în luna februarie să își consolideze prezența navală în Marea Neagră în cadrul politicii sale de descurajare, ca răspuns la atitudinea considerată amenințătoare a Rusiei de la izbucnirea conflictului ucrainean în 2014.

Aceasta se traduce printr-o rotație mai frecventă a navelor NATO în Marea Neagră și o creștere a pregătirii și exercițiilor comune, în condițiile în care trei țări NATO — Turcia, Bulgaria și România — sunt riverane Mării Negre.

În afară de Rusia, Ucraina și Georgia au de asemenea acces la Marea Neagră. Acești doi parteneri ai NATO se află în conflict cu Rusia, pe care o acuză că susține și înarmează rebelii care au proclamat republici separatiste pe teritoriile lor.

Georgia dorește să adere la NATO și speră că liderii Alianței, care asigură de zece ani că "ușa îi este deschisă", vor trimite un semnal pozitiv în acest sens la următorul summit de la Bruxelles din iulie 2018.

'Georgia are toate instrumentele necesare pentru a avansa spre aderare', a apreciat Stoltenberg în finalul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai NATO cu omologul lor georgian Mikheil Janelidze.

'Aliații au felicitat Georgia pentru progresele realizate în materie de reforme, cu privire la statul de drept, construcția de instituții democratice, lupta împotriva corupției și noi vom continua să ajutăm Georgia pe această cale, inclusiv pentru modernizarea forțelor sale armate", a spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău