Pentagonul se înzestrează cu arme laser

  • 10 Aprilie 2017 09:38
Pentagonul se înzestrează cu arme laser

Armele laser, „ingrediente” esențiale de aproape 40 de ani ale filmelor din franciza cinematografică „Războiul stelelor/ Star Wars”, sunt pe cale să devină o realitate cât se poate de palpabilă în armata americană, posedând însă capacități mult mai reduse decât modelele prezentate pe marile ecrane din cinematografe, informează Digi24.ro.

Săbiile laser ale cavalerilor Jedi continuă să aparțină deocamdată domeniului ficțiunii, însă tunurile cu laser cu care sunt echipate navele spațiale din celebra saga Star Wars” au deja câțiva verișori” care, deși încă ezitanți, sunt cât se poate de reali și există deja pe vehiculele și avioanele militarilor americani.

Toate marile companii din industria de apărare americană - Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon - sunt pe cale să dezvolte astfel de prototipuri pentru armata Statelor Unite.

Marina americană testează din 2014 un laser de 30.000 de wați (30 kW) pe una dintre navele sale de război, USS Ponce.

Lockheed Martin tocmai a anunțat că a creat un laser cu o putere de 60 de kW, ce va fi instalat în săptămânile următoare pe un camion al Infanteriei americane, pentru a fi testat împitriva mortierelor și dronelor de mici dimensiuni.

Acel laser poate să distrugă iremediabil o dronă de la o distanță de aproximativ 500 de metri”, rămânând focalizat pe un obiectiv timp de câteva secunde”, a explicat în această săptămână reporterilor americani Jim Murdoch, unul dintre directorii diviziei navale și de aeronautică din cadrul companiei Lockheed Martin.

Spre deosebire de cinematografie, raza laser a acestor arme futuriste este invizibilă. Producând o căldură intensă în punctul de impact, laser poate să avarieze structura unei drone sau să determine explozia în aer a unui proiectil deja lansat.

Pentru moment, laserele testate pentru diverse servicii ale armatei americane se mențin într-un interval de putere de câteva zeci de kilowați.

Perforarea unei rachete

Dar, după părerea lui Mar Gunzinger, un expert al CSBA, un centru de studii specializate în Apărare, aflat în Washington, industria militară americană va fi capabilă să producă și să testeze pe teren peste trei-patru ani, poate chiar mai devreme”, prototipuri de lasere mult mai puternice, de peste 150 de kilowați.

Un astfel de laser va fi capabil, de exemplu, să doboare o rachetă de croazieră”, cu condiția să o lovească din lateral, în zona ei vulnerabilă, a explicat expertul american.

Forțele speciale din armata americană vor să testeze un laser de 150 kW în 2019 sau în 2020”, pe AC-130, un avion de bombardament specializat care are misiunea de a sprijini trupele terestre.

Peste 6-10 ani, militarii americani vor putea să conteze pe lasere de peste 300 kW, capabile să perforeze partea frontală a unei rachete de croazieră și să lovească ținte aflate la distanțe de mai multe sute de kilometri, a adăugat același expert.

Pe termen mai lung, realitatea se va apropia astfel și mai mult de ficțiune.

Armata americană analizează posibilitatea de a monta lasere pe dronele sale care zboară la altitudini foarte ridicate, capabile să elimine din cer rachetele balisteice imediat după lansarea acestora sau când acele rachete se află în faza de ascensiune.

Pentru armată, laserele prezintă și avantajul de a dispune de o capacitate aproape nelimitată de muniție, deoarece au nevoie doar de electricitate pentru a funcționa.

Precedent costisitor

Mark Gunzinger este de părere că laserele sunt deosebit de promițătoare pentru avioanele de luptă, care nu vor mai avea nevoie să se întoarcă la bază pentru a-și face plinul cu muniție”.

Un astfel de avion „va avea nevoie doar de o reaprovizionare aeriană” pentru a putea să continue să producă electricitate și să își reîncarce laserul, a adăugat expertul în armament, estimând că această tehnică ar putea schimba arta războiului aerian”.

Dar, înainte de a putea fi integrate pe avioane de luptă, laserele și echipamentele lor adiacente vor trebui să fie miniaturizate, deoarece ele sunt încă destul de voluminoase.

„Însă ne vom lovi de anumite limitări fizice: nu vom dispune de suficient spațiu” pentru baterii și sistemele de răcire ale laserului, care se încălzește foarte mult în momentul tragerii, a explicat expertul american.

Militarii și reprezentanții industriei de armament afirmă că le mai lipsește un singur lucru pentru ca armele laser să intre rapid în arsenalul american: finanțarea garantată de Congres.

Politicienii americani rămân însă prudenți, influențați încă de foarte costisitoarea aventură a unui laser experimental montal pe un avion Boeing 747, ce va fi utilizat în apărarea contra rachetelor balistice.

Acel laser a fost produs chimic, spre deosebire de laserele produse cu fibre optice în zilele noastre. Peste 5 miliarde de dolari au fost alocați în acel experiment, care a fost stopat în 2012, după 10 ani de testare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
9
Fri
9
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău