Pentagonul publică o listă de companii care ar avea legătură cu armata chineză

  • 25 Iunie 15:16
Pentagonul publică o listă de companii care ar avea legătură cu armata chineză

Pentagonul a publicat o listă de 20 de companii, între care gigantul de telecomunicații Huawei, pe care le consideră că ar avea legături cu armata chineză, într-un nou episod al bătăliei economice între Washington și Beijing, relatează media americane, citate de AFP, preluat de Agerpres.

Cunoscutul furnizor de produse de supraveghere video Hikvision figurează de asemenea pe această listă cuprinsă într-o scrisoare adresată parlamentarilor americani datată miercuri, conform agenției Bloomberg.

'Într-un moment în care Republica Populară Chineză încearcă să bruieze liniile între sectoarele civil și militar, 'a-ți cunoaște furnizorul' devine o problemă de o importanță crucială', menționează purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Rath Hoffman, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, lista include companii 'care aparțin sau sunt controlate de guvernul, armata sau industria de apărare chineze'.

'Considerăm această listă drept un instrument util pentru guvernul american, investitori, instituțiile de cercetare, iar toți partenerii similari manifestă vigilență la încheierea acordurilor cu aceste entități', a adăugat el.


Tensiunile între Washington și Beijing s-au accentuat în urma pandemiei de COVID-19 în mai multe domenii, inclusiv comerțul. Președintele american Donald Trump și-a reiterat luna aceasta amenințările de a suspenda toate relațiile, inclusiv cele economice, cu Beijingul.

Înainte de pandemie, primele două puteri economice din lume reușiseră să ajungă la un armistițiu în războiul comercial dintre ele, marcat de taxe vamale reciproce punitive.

La mijlocul lunii iunie, Washingtonul a relaxat ușor ultimele sancțiuni adoptate luna precedentă împotriva Huawei pentru a-și proteja propriile interese în implementarea tehnologiilor 5G.

Administrația Trump percepe Huawei ca pe o amenințare la securitatea națională americană, acuzând compania de complicitate cu autoritățile chineze, ceea ce gigantul tehnologic neagă categoric.

SUA suspectează compania de spionaj în beneficiul Beijingului și depun eforturi pe lângă aliații lor pentru a împiedica Huawei să intre pe piețele lor cu tehnologia 5G.

Huawei nu a reacționat imediat la publicarea acestei liste, la fel ca celelalte companii citate, inclusiv Hikvision.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,1 m/s
Fri
26
Sat
25
Sun
23
Mon
22
Tue
23

Curs oficial BNM 06 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6895 0.0996
USD 16.6380 -0.0052
RON 4.0732 0.0218
UAH 0.6012 0.0020
RUB 0.2277 0.0022
Arhivă Radio Chișinău