Pentagonul oferă Microsoft un contract de 10 miliarde de dolari pentru programul „Jedi” destinat armatei americane

  • 26 Octombrie 2019 16:50
Pentagonul oferă Microsoft un contract de 10 miliarde de dolari pentru programul „Jedi” destinat armatei americane

Pentagonul a acordat companiei Microsoft un contract, în valoare de 10 miliarde de dolari, pentru așa-numitul program „Jedi” (acronim de la „Joint Enterprise Defence Infrastructure - „Infrastructură Comună pentru Apărare”, destinat armatei americane, informează BBC, citat de Digi24.

Contractul a fost câștigat de Microsoft în urma unei licitații îndelung dezbătute și comentate, notează sursa citată

La licitație au participat giganții din industria IT&C Microsoft, Amazon, Oracle și IBM. Amazon, cel mai mare furnizor global de servicii de cloud, era văzut drept principalul favorit.

Asta, până în momentul în care președintele Donald Trump a început să critice compania Amazon, în mai multe ieșiri publice.

 

„Jedi” este un program prin care armata americană intenționează să-și modernizeze rețelele „învechite” de calculatoare cu un sistem de stocare modern, în cloud, a datelor.

În urmă cu doar o săptămână, Pentagonul a anunțat renunțarea la dischetele „floppy”, care încă mai erau folosite la sistemele de lansare ale rachetelor nucleare. Aceste dischete erau utilizate împreună cu calculatoarele IBM din „seria 1”, de la finele anilor '70 și considerate de presa americană drept niște „dispozitive din epoca preistorică”.

Contractul „Jedi” se va derula pe o perioadă de 10 ani, timp în care Microsoft va furniza Pentagonului, printre altele, analize realizate cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) și va stoca documentele secrete ale armatei americane. „Jedi” va oferi, astfel, militarilor un mai bun acces la informații, în timp real, din zonele de conflict.

Compania Amazon a fost văzută drept principalul favorit la câștigarea acestui contract, până în momentul în care președintele Donald Trump a început să se întrebe dacă „procesul de derulare a licitației e unul corect”.

În luna iulie, Trump a declarat că primește „enorm de multe plângeri legate de acest contract, apropo de Pentagon și Amazon” și că administrația sa „va urmări cu mare atenție” desfășurarea licitației”.

În plus, Trump l-a criticat de mai multe ori pe fondatorul Amazon - miliardarul Jeff Bezos - care este, în același timp și patron al cotidianului Washington Post.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău