Pentagonul investighează o scurgere de documente clasificate: Conțineau informații despre pregătirea contraofensivei ucrainene

  • 07 Aprilie 2023 13:13
Pentagonul investighează o scurgere de documente clasificate: Conțineau informații despre pregătirea contraofensivei ucrainene

Documente militare clasificate care detaliază planurile secrete ale SUA și NATO pentru consolidarea armatei ucrainene înaintea unei ofensive planificate împotriva Rusiei au fost postate în această săptămână pe rețele de socializare, au declarat înalți oficiali ai administrației Biden. Pentagonul investighează cine ar fi putut fi în spatele publicării documentelor, care au apărut pe Twitter și pe Telegram, o platformă cu peste jumătate de miliard de utilizatori, disponibilă pe scară largă în Rusia, scrie defenseroamania.ro.

Analiștii militari au declarat că documentele par să fi fost modificate pe alocuri față de formatul lor original, supraestimând informațiile pe care SUA le are cu privire la numărul de morții, pentru a prezenta situația Rusiei într-o lumină mai favorabilă, în special prin minimizarea dimensiunii pierderilor suferite.

Astfel, unul dintre acestea relevă că Rusia a pierdut între 16.000 și 17.500 de soldați, în timp ce Ucraina ar fi pierdut 71.500 de soldați.

Pentagonul estimează că Federația Rusă a suferit pierderi mult mai mari și că aproximativ 200.000 de soldați din fiecare tabără au fost uciși sau răniți.

Modificările ar putea indica derularea unei campanii de dezinformare din partea Moscovei, au spus analiștii.

Aceste documente, care datează de la începutul lunii martie - conform cotidianului american The New York Times - menționează, de exemplu, ritmul în care forțele ucrainene utilizează munițiile cruciale pentru lansatorul mobil de rachete Himars, sau calendarul livrărilor de arme ori pregătirea oferită de Occident soldaților ucraineni.

Documentele scurse, potrivit NYT, conțin tabele cu viitoarele livrări de arme, date privind numărul de trupe și batalioane, precum și planuri militare.

Unul dintre documentele publicate include un tabel cu o listă detaliind unitățile de trupe ucrainene, precum și echipamentul și instruirea acestora, cu calendare din ianuarie până în aprilie.

Documentele, postate pe Twitter și Telegram, par autentice, potrivit experților citați de NYT, dar se presupune că unele dintre ele au fost modificate pentru a prezenta situația Rusiei într-o lumină mai favorabilă, în special prin minimizarea dimensiunii pierderilor suferite.

Aceste documente oferă de asemenea informații despre 12 brigăzi ucrainene în curs de formare, dintre care nouă ar fi antrenate și aprovizionate de către SUA și aliații din NATO.

Documentele nu conțin planuri concrete privind viitoarele operațiuni militare ucrainene - cum, când și unde intenționează Ucraina să-și lanseze contraofensiva. Cu toate acestea, documentele, de exemplu, menționează nevoile armatei ucrainene la data de 1 martie, conform Gravred.

Washingtonul a anunțat marți un nou pachet de ajutor de 2,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, care include muniție suplimentară pentru sistemul de apărare antiaeriană Patriot și NASAMS.

Această nouă tranșă de ajutor cuprinde zece sisteme de rachete cu ghidare laser, trei radare pentru supraveghere video, lansatoare de rachete, sisteme de rachete antitanc Javelin și patru vehicule de sprijin logistic.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat miercuri trimiterea noului ajutor, afirmând că este exact ceea ce are nevoie țara sa.

Experți militari ucraineni au subliniat importanța ca Ucraina să primească la timp muniția de care are nevoie pentru ca planificata contraofensivă de primăvară să aibă o șansă de succes, notează AFP.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău