Pentagonul estimează la 132 numărul civililor uciși în războaiele sale în 2019

  • 07 Mai 2020 08:25
Pentagonul estimează la 132 numărul civililor uciși în războaiele sale în 2019

Armata americană a recunoscut miercuri că 132 de civili și-au pierdut viața anul trecut în operațiunile sale în întreaga lume, un bilanț cu mult inferior evaluărilor unor organizații neguvernamentale, notează AFP, preluat de Agerpres.

Departamentul Apărării a estimat că "132 de civili au fost uciși și 91 răniți în 2019 în cursul unor operațiuni militare americane în Irak, Siria, Afganistan și Somalia", a indicat Pentagonul într-un raportul anual solicitat de Congresul SUA.

Raportul a precizat că departamentul nu a identificat "nicio victimă în operațiunile militare americane din Yemen și Libia".

În Afganistan, armata americană a recunoscut cele mai multe victime civile, cu 108 morți 75 de răniți.

În Irak și în Siria, Pentagonul a recunoscut responsabilitatea sa în moartea a 22 de civili, în timp ce alți 13 au fost răniți.

În Somalia, a admis doar doi morți și trei răniți.

Organizațiile neguvernamentale publică constant bilanțuri net superioare ale loviturilor americane asupra teatrelor de război.

ONG-ul Airways, care înregistrează victimele civile ale bombardamentelor în lume, evaluează astfel între 465 și 1.113 numărul civililor uciși anul trecut în Siria numai de coaliția condusă de Statele Unite.

"Raportul Departamentului Apărării reprezintă un anumit progres în termeni de transparență în privința operațiunilor militare americane", a subliniat o purtătoare de cuvânt a filialei americane a organizației Amnesty International, Daphne Eviatar.

"Conținutul raportului sugerează, cu toate acestea, că Pentagonul continuă să subevalueze numărul victimelor civile", a adăugat ea.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău