Pentagonul contrazice Ankara: Forțele americane din Siria s-au aflat sub focul artileriei turce

  • 12 Octombrie 10:20
Pentagonul contrazice Ankara: Forțele americane din Siria s-au aflat sub focul artileriei turce

Pentagonul a confirmat vineri că trupele americane aflate în nordul Siriei „au intrat sub focul artileriei turce” și a solicitat Ankarei să-și sisteze toate operațiunile care ar putea forța forțele SUA să întreprindă „imediat acțiuni defensive”, relatează Mediafax citând CNN.

„Trupele americane din vecinătatea (localității siriene) Kobani au intrat sub foc de artilerie dinspre pozițiile turcești, în jurul orei locale 21, pe data de 11 octombrie”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, care a precizat că „explozia s-a produs la câteva sute de metri de o locație din afara zonei Mecanismului de Securitate și într-o zonă despre care turci cunoșteau că aici sunt prezente forțe americane”.

Informațiile prezentate de Pentagon contrazic versiunea comunicată de Ministerul Apărării din Turcia, care a negat că forțele sale ar fi tras asupra trupelor americane din Siria, în schimb, afirmând că artileria turcă a vizat militanții kurzi aflați în apropiere.

Ankara a precizat că au fost luate „toate măsurile de precauție înainte de deschiderea focului, pentru a preveni orice vătămare a bazei americane”.

Cu toate acestea, forțele turce „au încetat focul la primirea informațiilor din partea SUA”, au adăugat autoritățile militare din Turcia.

Oficialii americani au păreri împărțite dacă bombardamentul a fost efectuat în mod intenționat pentru a forța trupele americane să părăsească zona sau a fost cu adevărat o greșeală a armatei turce.

Militarii americani au părăsit avanpostul în urma bombardamentului.

Turcia afirmă că această operaţiune în Siria vizează să stabilească „o zonă de securitate” de 32 de kilometri adâncime în teritoriu, de-a lungul frontierei, pentru a o separa de teritoriile controlate de YPG. „Ne vom continua lupta până când toţi teroriştii vor coborî la sud de cei 32 de kilometri” prevăzuţi de această zonă, a spus Erdogan.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
1,82 °C
ceață
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4 °C
Sun
7 °C
Mon
6 °C
Tue
7 °C
Wed
8 °C

Curs oficial BNM 14 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2828 -0.0000
USD 17.3212 -0.0000
RON 4.0350 -0.0000
UAH 0.7352 -0.0000
RUB 0.2742 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău