Pentagonul acuză Rusia că încurcă lupta anti-ISIS din Siria

  • 12 Februarie 2018 11:24
Pentagonul acuză Rusia că încurcă lupta anti-ISIS din Siria

Prezența militară a Rusiei în Siria complică desfășurarea operațiunilor americane în această țară împotriva organizației teroriste „Statul islamic”, se arata în raportul Inspectoratului general al Pentagonului.

În special, in raport se subliniaza „manevrele periculoase ale avioanelor rusești în apropierea avioanelor militare americane”. Potrivit Departamentului Apărării al SUA, acțiunile armatei ruse au provocat „o creștere a riscului de schimb involuntar de focuri”, potrivit Pagina de Rusia.

Totodata, Penatgonul sustine că Moscova insista ca Washingtonul și aliații săi să părăsească teritoriul Siriei. În același timp, și în pofida faptului că războiul din Siria este aproape terminat (asa cum sustine si Moscova – n.r.), Rusia continuă să își consolideze prezența militara în această țară.

„Rusia a continuat să ceara SUA să-și retragă trupele din Siria, în timp ce ea sporeste propria prezență militară în cele două baze siriene. Conform estimărilor Departamentul Apararii al SUA, împreună cu forțele regimului sirian in lupte s-au implicat 3.000-5.000 de soldați ruși și un număr nespecificat de contractanți privați din Rusia“, – se menționează în raportul Pentagonului.

Anterior, oficialii SUA au declarat că doresc să restabilească relațiile cu Rusia pentru a rezolva o serie de probleme de securitate in Siria. Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat la începutul lunii februarie că Moscova și Washingtonul au reușit sa „creeze o zona de securitate în partea de sud-vest a Siriei, unde acordul de încetare a focului se mentine începând cu luna iulie a anului trecut“. De asemenea, ea a confirmat că armata rusă și americană continuă să mentina o legatura pe o linie directa in Siria.

În același timp, ea a exprimat încă o dată acuzații împotriva Moscovei din cauza utilizării armelor chimice în Siria. Potrivit ei, guvernul sirian este în spatele atacurilor cu arme interzise, care au fost realizate cu permisiunea Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău