Pentagonul a dezvoltat un prototip de panou solar în spațiu care poate trimite energie oriunde pe Pământ
-
24 Februarie 2021 11:48
Oamenii de știință care lucrează pentru Pentagon au testat cu succes un panou solar de dimensiunea unei cutii de pizza proiectat ca prototip pentru un viitor sistem care să trimită electricitate din spațiu oriunde pe Pământ, relatează CNN, potrivit hotnews.ro.
Panoul denumit Antena Fotovoltaică de Radiofrecvențe (PRAM) a fost lansat pentru prima dată în mai 2020 la bordul dronei X-37B a Pentagonului pentru a converti lumina solară în electricitate, notează sursa citată.
Drona face o buclă în jurul Pământului odată la fiecare 90 de minute și panoul este proiectat să utilizeze cel mai eficient lumina din spațiu. Panoul nu trece prin atmosferă motiv pentru care reține și lumina albastră, făcându-l mai puternic decât cele de pe Pământ.
Lumina albastră se dispersează la intrarea în atmosferă, motiv pentru care cerul pare albastru.
„Captăm o tonă de lumină în plus doar datorită acestui lucru”, afirmă Paul Jaffe, unul dintre dezvoltatorii proiectului.
Ultimele experimente arată că panoul de 30x30 centimetri este capabil să producă 10 wați de energie transmisibilă, potrivit lui Jaffe.
Cantitatea este suficientă pentru a alimenta o tabletă însă proiectul își propune lansarea unui sistem de panouri care, dacă va fi suficient de extins, ar putea revoluționa atât modul în care este generată electricitatea cât și cel în care aceasta este distribuită în colțurile izolate ale Pământului.
Jaffe afirmă că sistemul ar putea contribui la cele mai mari rețele de alimentare cu electricitate de pe glob.
„Potrivit unor viziuni energia solară generată în spațiu ar putea să o depășească pe cea produsă în cele mai mari centrale de astăzi - multipli gigawați - așadar suficient pentru un oraș”, susține acesta.
Unitatea nu a trimis încă electricitate direct pe Pământ însă tehnologia a fost deja demonstrată.